A fenntartható turizmus kérdéseinek vizsgálata, és a fenntarthatóság gyakorlata a Bécsi Kempinski és a Visegrádi Hotel Silvanus esetében

Honti Zsófia Kitti (2024) A fenntartható turizmus kérdéseinek vizsgálata, és a fenntarthatóság gyakorlata a Bécsi Kempinski és a Visegrádi Hotel Silvanus esetében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of A fenntartható turizmus kérdéseinek vizsgálata, és a fenntarthatóság gyakorlata a Bécsi Kempinski és a Visegrádi Hotel Silvanus esetébenszakdolgozat .pdf] PDF
A fenntartható turizmus kérdéseinek vizsgálata, és a fenntarthatóság gyakorlata a Bécsi Kempinski és a Visegrádi Hotel Silvanus esetébenszakdolgozat .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (687kB)
[thumbnail of Igazolás projektmunka konzultációról_Hontii.pdf] PDF
Igazolás projektmunka konzultációról_Hontii.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (446kB)
[thumbnail of szakdolgozat 90%.pdf] PDF
szakdolgozat 90%.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (385kB)
[thumbnail of Honti Zsófia Projektmunka bírálati lap 2024.pdf] PDF
Honti Zsófia Projektmunka bírálati lap 2024.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (146kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁSHa egyetlen mondatban szeretném összefoglalni a fenntartható turizmusbemutatását, illetve a két szálloda példájának tanulságait, azt írhatnám: „A jövő elkezdődött!” Ez pedig azt jelenti, hogy több konkrétan megfogalmazható tapasztalattal gazdagodtam a kutatás alatt. Ezek az alábbiak:- A két vizsgált szálloda esetében egyértelmű, hogy a fenntarthatóturizmus útjára léptek és azon kívánnak tovább haladni.- Nagy hangsúlyt fektetnek az energiatakarékosságra.- Lehetőségeikhez mérten igyekeznek megújuló és/vagy zöld energiátigénybe venni.- Mindkét szálloda a környezettudatosság és a biotermékek prioritásafelé mozdult el.- Valós problémaként értékelik és megpróbálják minimalizálni azételpazarlást.- Előnyben részesítik a regionális termelők, biogazdálkodásbólszármazó termékeit.- Fenntartható előállításból származó termékeket igyekeznekhasználni minél több területen.- Bevezették és sikerrel alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést,megtették az első lépéseket ahulladékhasznosítás területén.- Üzletpolitikájukban egyértelműen elköteleződtek az épített éstermészetes környezet védelme és fejlesztése mellett.- Mindkét szálloda komoly szerepvállalással igyekszik támogatni a társadalmi fenntarthatóságot is, azaz tevékenységükkel afenntarthatóság mindhárom vetületét erősítik.Ezek alapján úgy vélem, hogy talán nem elhamarkodott megállapítás azt kijelenteni, hogy a turizmus területén és azon belül is a szállodaiparban márnemcsak elkezdődött, de igen előrehaladott szintrejutott a fenntarthatóság-alapú működés. Minden szálloda más és más, eltérőek az anyagi lehetőségeik, különbözőek az adottságaik, mégis meglepően azonos módon gondolkodnak afenntartható turizmusról. Egy bécsi, belvárosi és egy magyar, erdei hotel egyarántarra törekszik, hogy magasszintű szolgáltatásokkal kényeztessevendégeit úgy, hogy lehetőleg több évtized múlva ezeknek a vendégeknek agyermekeit és unokáit is fogadhassák és kiszolgálhassák.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: felelős turista, fenntartható növekedés, fenntarthatóság, szállodaipar, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:11
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet