Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé

Püspök Petra (2024) Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé - Püspök Petra.pdf] PDF
Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé - Püspök Petra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé - Püspök Petra.pdf] PDF
Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé - Püspök Petra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of FOSZK_PüspökPetra_2024.pdf] PDF
FOSZK_PüspökPetra_2024.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (244kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat végére érve összességében elmondható, hogy a fogyasztási trendek feltarthatatlanok, Földünk erőforrásainak megengedett határait folyamatosan feszegetjük. Ez az elkövetkezendő években sem lesz nagyon másképp, ezért érdemes tenni ellene, hiszen tartalékaink végesek, nem hagyhatjuk világunk végleges kimerülésének bekövetkezését. Pozitívumként, azért elmondható, hogy a gazdaság ezen szektorában, a vendéglátásban folyó káros folyamatok ellen lehet tenni, léteznek fogyasztók, akik igyekeznek tudatosan és fenntarthatóan élni. Szemmel látható változást természetesen csak együttes erővel, a gazdasági szereplők bevonásával érhetünk el. A vendéglátóipar környezetterhelése igen számottevő, rengeteg energiát, vegyi anyagot használnak fel, nem beszélve a hulladéktermelésről, legyen szó kommunális vagy szelektív hulladékról. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóegység jön létre, ahol előtérbe helyezik a fenntarthatóságot és a környezet védelmét. Ez nagyban köszönhető az EU által az egyszer használatos műanyagok betiltásáról rendelkező törvénynek. A fenntarthatóságot támogató éttermek nagyban hozzájárulnak a vendégkör tudatos világszemléletének formálásában, melynek köszönhetően egyre inkább a fenntarthatóság irányába haladhatunk. Napjainkban ez az életszemlélet szinte trendként van jelen, egyre többen választanak fenntartható forrásból származó termékeket és szolgáltatásokat. Ha egy vendéglátó egység fenntarthatóan működik, helyi forrásokból szerzi be alapanyagait és csomagolóanyagait, illetve ezt üzletpolitikájával hirdeti is, az nagy vonzerőt jelenthet a vásárlók körében. Az egyszer használatos műanyagok, papírok helyettesítésére szerencsére már vannak alternatívák, többek között megtalálható a piacon cukornádból, biomasszából, búzaszalmából, illetve kukoricakeményítőből készült ételdobozok, poharak és evőeszközök. Jelenleg sajnos ezek a biológiai úton lebomló helyettesítő eszközök még nem nagyon elterjedtek, magas áruk miatt. Én bízom benne, hogy ez a közeljövőben változni fog, és a tudomány fejlődésével sikerül létrehozni olyan megoldásokat, melyek pénzügyi szempontból is megfelelőek lesznek a fogyasztók számára. Ennek köszönhetően véget vethetünk a kőolaj alapú műanyag termelésének, megalapozva, hogy a jövő generációk is jólétben élhessenek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: fenntarthatóság, gazdaság, hulladék, környezetvédelem, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:11
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet