Beszerzés feladatai, vállalati hierarchiában elfoglalt szerepe, döntéseinek hatása egy adott vállalatnál

Pongrácz Ivett (2024) Beszerzés feladatai, vállalati hierarchiában elfoglalt szerepe, döntéseinek hatása egy adott vállalatnál. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Projektmunka_Pongrácz Ivett.pdf] PDF
Projektmunka_Pongrácz Ivett.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. Április 12..

Download (464kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (85kB)
[thumbnail of PongráczI.pdf] PDF
PongráczI.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (237kB)

Absztrakt (kivonat)

A beszerzés a logisztikai lánc egyik eleme. Elsődleges célja, a változó vevői igények maximális kielégítése, a cég többi részlegével való kommunikáció, egyeztetés, a termelési folyamatok figyelése és a felmerülő igények szakszerű megoldása mellett a megfelelő beszállító partner kiválasztása a vállalati profil figyelembevételével. A beszerzés fontossága a vállalati hierarchiában foglalt szerepétől függ. A beszerzés szerepe, illetve az általuk kiválasztott megfelelő beszállítók kulcsfontosságú szerephez jutnak a cég hosszú távú céljaihoz, piaci szerepéhez és a megszerzett anyagi profitjához. Az egész egy döntési folyamat, amiben a vevő igények meghatározásától kell eljutnunk, a folyamatnak a végére, ahol az igényekhez igazodva a beszerzés a megfelelő anyagot, a megfelelő időpontban, mennyiségben, megbízható mennyiségű információ birtokában, a megfelelő helyre, a legoptimálisabb költségek mellett, a megfelelő személyekhez juttatja el. A vállalaton belül nem csak a termelési igényeket vagy az árat kell figyelembe vennie egy beszerzőnek, hanem sokkal több szempontot kell szem előtt tartania. Nem lehet csak egy adott szempontra hangsúlyt fektetni, hiszen egy szempont szerinti döntés lehet másik egy vagy több negatívumot okozhat a vállalat számára. Írásomban a beszerzés szerepét, fontosságát és feladatainak folyamatát, és azt a tényt szerettem volna eloszlatni, hogy egy alacsonyan megszabott ár elég a cég hosszú távú költségeinek csökkentéséhez vagy hosszú távú, kölcsönösen hatékonyan működő, megfelelő szállító kiválasztásban. Rengeteg döntési szempontot kell megnéznünk beszerzőként a vállalat folyamatos fenntarthatóságának és stabilitásának érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: beszállító(k), beszállító-értékelés, beszerzés, beszerzési magatartás, termelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:09
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet