A Bajai Halfőző Fesztivál hatása a város identitására és fejlődésére

Tallér Zsófia Gabriella (2024) A Bajai Halfőző Fesztivál hatása a város identitására és fejlődésére. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Tallér Zsófia Gabriella- A Bajai Halfőző Fesztivál hatása a város identitására és fejlődésére.pdf] PDF
Tallér Zsófia Gabriella- A Bajai Halfőző Fesztivál hatása a város identitására és fejlődésére.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Tallér Zsófia Gabriella bírálati lap 2024.pdf] PDF
Tallér Zsófia Gabriella bírálati lap 2024.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (282kB)

Absztrakt (kivonat)

A Bajai Halfőző Fesztivált legelőször 1996-ban rendezték meg, a település várossá nyilvánításának 300. évfordulója alkalmából. Azóta 27 év telt el: az akkoriban baráti főzésnek induló kezdeményezés mára 3 napos gasztronómiai és zenei fesztivállá nőtte ki magát. Szakdolgozatom célja a rendezvény történelmének, hátterének és a városra való hatásainak áttekintése volt. A szakirodalmi kutatásom alapja egy retrospektív interjú Béres Bélával, egykori főszervezővel, amelyet a különböző magyar gasztronómiával és a köré szerveződő kulináris rendezvényekkel foglalkozó internetes cikkek, interjúk, tanulmányok egészítenek ki. Az egyéni kutatásomat két részre bontottam: kvalitatív (mélyinterjú két bajai mikrovállalkozás vezetőjével) és kvantitatív (GoogleForm, amely a helyiek viszonyulását kutatja a rendezvényhez és annak alapjául szolgáló hagyományokhoz) módszert keverve. A kutatás eredményeképpen megtudtam, hogy egy mikrovállalkozás ereje Baján az adaptivitásában és a szerteágazó kapcsolati hálójában rejlik. A kérdőíves kutatás legmeglepőbb eredménye pedig számomra, hogy a helyiek nagyon is kötődnek a halászléhez, elveik, családi hagyományaik vannak vele kapcsolatban, büszkék rá. Az eredmények megmutatják, hogy hogyan lehet identitásképző egy étel, milyen gazdasági és közösségszervező ereje van, és jó példát mutat annak rendezvénnyé formálására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fesztivál, gasztronómia, hagyományok, halászat, mikrovállalkozások, város és kistérség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:08
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet