Reziliencia fejlesztése munkahelyen és szervezeti szinten gyógyszeripari környezetben.

Bujtás Szilvia (2024) Reziliencia fejlesztése munkahelyen és szervezeti szinten gyógyszeripari környezetben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Bujtas_Szilvia_Szakdolgozat_Munkahelyi_Mentalhigiene_Szak_ YS6WXJ.pdf] PDF
Bujtas_Szilvia_Szakdolgozat_Munkahelyi_Mentalhigiene_Szak_ YS6WXJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of külső bírálat Bujtás Szilvia.pdf] PDF
külső bírálat Bujtás Szilvia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (306kB)
[thumbnail of Bujtás Szilvia.pdf] PDF
Bujtás Szilvia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (490kB)

Absztrakt (kivonat)

Háttér: Az elmúlt években egymás után több globális krízishelyzet állt elő, melyek a gyógyszeripart is nagymértékben érintették. A gyógyszeripari nagyvállalatok több szervezeti átalakítást is végeztek és újfajta munkavégzéseket, módszertanokat vezettek be, amelyekhez gyorsan és hatékonyan kellett adaptálódni egyéni és szervezeti szinteken is. Kutatás célja:Akutatásom célja megvizsgálni a gyógyszeripari munkavállalók reziliencia mértékét és a vállalatok reziliencia fejlesztésére irányuló törekvéseit. Módszertan:A kutatás céljainak elérésének érdekében kvantitatív és kvalitatív kutatást is végeztem. Eredmények: A kvantitatív kérdőívet 72 fő töltötte ki és küldte vissza anonim módon, a kvalitatív kutatáshoz 4 mélyinterjút készítettem gyógyszeripari és szervezetfejlesztő cég közép-, és felsővezetőivel.Az eredmények alapján megállapítható, hogy a visszaküldők átlagosan magas (3) reziliencia mértékkel rendelkeznek Connor-Davidson Reziliencia skála alapján. A teljes elemszám fontosnak tartja a reziliencia fejlesztését mind egyéni, mind vállalati szinten. A válaszadók 71%-a értékelte úgy, hogy vállalatuk valamennyi mértékben fordít fejlesztésre figyelmet, azonban ebből több, mint 50% értékeli úgy, hogy a rezilincia fejlesztése, leginkább igény szerint történik és csupán 30%-a értékelte úgy, hogy vállalatánál a reziliencia a szervezeti kultúra része is. A kutatásból az is megtudható, hogy egyénileg is fordítanak figyelmet a munkavállalók saját fejlesztésükre. Alapvetően a visszaküldők 50%-a értékelte csapatát és vezetőjét reziliensnek, ami arra enged következtetni, hogy a gyógyszeripari nagyvállalatoknál elindultak a folyamatok és a törekvések a reziliencia fejlesztésére, azonban nagyobb stratégiai fókuszra van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon a nagyfokú reziliens működés szervezeti szinteken is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: BANI világ, mentálhigiénia, munkaerő fejlesztés, önfejlesztés, reziliencia, stresszkezelés, szervezeti reziliencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:08
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet