Németh Nikoletta (2024) Munkahelyi wellbeing, mint a reziliencia fejlesztés egyik lehetséges módszere. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Munkahelyi wellbeing mint a reziliencia fejlesztésének egyik lehetséges módszere.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (948kB) |
|
PDF
külső bírálat Németh Nikoletta.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (309kB) |
|
PDF
Németh Nikoletta.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (487kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozat célja A kutatásom célja, hogy az elsősorban a munkahelyi wellbeinget támogató tevékenységek, mely tevékenységek elsődlegesen azt is célozták, hogy a munkavállalók munkahelyi jóllétét támogassuk, vajon közvetett módon hozzájárulnak-e az egyén(ek) és így a szervezet reziliencia fejlesztéséhez. A vizsgálatot nehezíti, hogy tudományos körökben egyelőre az sem bizonyított, hogy van-e összefüggés a jóllét és a reziliencia között, ugyanakkor nem is célom ilyen tudományos szinteken összehasonlító elemzés végzése. Fő mondandó: A munkahelyi wellbeing és reziliencia fogalmai arra összpontosítanak, hogyan lehet javítani a munkavállalók életminőségét és hogyan lehet növelni az ellenálló képességüket a stresszel szemben. Az egészséges munkahelyi környezet kialakítása, a stresszkezelési technikák oktatása és a munka-magánélet egyensúlyának támogatása mind olyan intézkedések, amelyek hozzájárulnak a munkavállalók jóllétéhez és teljesítőképességéhez. Szakdolgozatom elméleti és egyben bevezető részében a szakirodalom segítéségével mélyebben, részletesebben igyekszem bemutatni a wellbeinget, a rezilienciát, hogy megláthassuk fogalmuk, elméleti hátterük között felmerülhet-e az összefüggés. Szakdolgozatom végső célja azonban, hogy a munkahelyemen a 2023. évben az általam megvalósított és elsősorban a mentális jól-létet támogató wellbeing tevékenységek vajon elősegítik-e, és ha igen, mennyire a rugalmas ellenállóképesség, reziliencia fejlesztését. Módszertan Jelen szakdolgozatban primer kutatást végeztem a munkahelyemen, ahol HR Business Partner és wellbeing koordinátorként a 2023. évben vállalati igények alapján pár, a munkahelyi jóllétet támogató programot, eseményt szerveztem le, valósítottam meg. A kutatás módszereként kvantitatív kutatást végeztem egy kérdőívcsomag segítségével: Mentális Egészség Teszt, Connor-Davidson féle 10 itemes reziliencia teszt, és saját kérdésekből álló kérdőív. A kérdőíves vizsgálat online formában zajlott, Forms applikáció segítségével. A vállalat 2023. évi záró létszáma 404 fő volt, azonban az általam vizsgált munkahelyi jól-létet támogató eseményeknek nagyjából 70 fő volt az állandó résztvevője. Így kérdőívemet ennek a körnek küldtem ki, őket tudom felmérni. A kérdőívet végül 50 fő töltötte ki. Amire jutottam: A kutatás eredményeként elmondható, hogy a reziliencia fejlesztése kulcsterület a jelen és jövő szervezetében, és ennek elindításához a munkahelyi wellbeing tudatos végzése egy lehetséges út. Legalábbi jelen szakdolgozatom eredményei erre engednek következtetni. Természetesen a felmérésbe bevont létszám és az eredmények nem engedik, hogy szervezeti szinten vonjak le következtetéseket, ugyanakkor a felmérésben résztvettek fele jellemzően, vagy nagyon jellemzőre érzi azt hogy a munkahelyi wellbeing tevékenységek hatására erősödött mentálisan, hatékonyabban küzd meg a stresszel, vannak kreatív ötletei. Ebben a kis csoportban megállapítható, hogy a reziliencia fejlesztés egyik eszköze lehet a munkahelyi jólléti programok tudatos felépítése és használata.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Pedagógia Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | záródolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | jóllét, munkahelyi wellbeing, reziliencia, SPS, wellbeing |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:08 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:08 |
Actions (login required)
Tétel nézet |