Nagy Franciska (2024) A Tokaji borvidék bemutatása és a benne rejlő lehetőségek borturizmus szempontjából. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Nagy Franciska SL8RUA Szakdolgozat végleges.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Nagy Franciska Szakd_ért.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (177kB) |
|
PDF
Nagy_Franciska_SL8RUA_bírálat.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (280kB) |
Absztrakt (kivonat)
A Tokaji borvidék jelentősége és hírneve rendíthetetlen. Ennek alapja a több száz év hagyományaira alapuló szőlőtermesztés és világhírű borkészítés. A térségnek biztosan nem kell aggódnia fennmaradása kapcsán, hiszen a név önmagában bizonyos szintű biztosítéknak számít. Viszont nem szabad figyelmen kívül a világ és az emberi igények változását. Ennek megfelelően a környék településeinek hangsúlyt kell fektetniük fejlesztéseikre, a termelőknek követniük kell a piaci trendek, ha kell, el kell rugaszkodniuk hagyományaiktól és az eddig jól bevált módszereiktől. A vendéglátóhelyeknek egyensúlyba kell helyezniük saját maguk fenntartását és a vendégek, látogatók megfelelő ellátását. Napjainkban mindezek nehéz feladatok, már csak amiatt is, mert ezek területek mind összefüggésben vannak egymással. A fejlesztések vonzóak lehetnek a turisták számára, hiszen valami újat kapnak, új élménnyel bővülnek. Emellett viszont fenn kell tartani Tokaj hagyományait és értékes múltját, ami bár elavultnak tűnhet, kincseket őriz magában. Ezt a két tényezőt igyekeznek jelenkorunkban ötvözni, amelynek sikere még nem nyilvánul meg látványosan, de várhatóan a növekedni fog a pozitív visszajelzések és élmények száma. A pincészeteknek is egyre nagyobb mértékben kell figyelmet fordítani a tredekre és igényekre, nem csupán a minőségre. A kiváló termékek mellett a kommunikáció és vendéglátás is a birtokok életének szerves részeivé válnak, így a termelőknek bővülnek feladatköreik, a szőlőtermesztés és borkészítés technológiák elvégzése mellett a vendéglátás fortélyait is el kell sajátítaniuk. A vendéglátóhelyeknek egyre több alternatívát kell biztosítaniuk saját maguknak a működésükhöz, hiszen egyre gyakrabban adódnak olyan körülmények, amelyek veszélybe sodorják fennmaradásukat. Mindemellett azonosulniuk kell a térségbe látogatók igényeivel, étlapjuknak és itallapjuknak tükröznie kell a helyi hagyományokat, értékeket, amely Tokaj esetén elsősorban a helyi borok és borkülönlegességek rendelkezésre bocsátását jelenti. A kérdőívből és az interjúkból az vehető ki, hogy bár a köztudatban a Tokaji borvidék egy stabil utazási, látogatási desztináció az emberek számára, jobban vizsgálva a kérdést ez a térség hírneve ellenére nincs könnyű helyzetben. A későbbiekben is érdemes nyomon követni azt, hogy mennyire elégülnek ki a turisztikai igények, mint látványosságok, mint szolgáltatások tekintetében. A helyieknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a visszajelzésekre, hogy minden értelemben minőséget tudjanak produkálni és biztosítani ahhoz, hogy az emberek Tokaji borvidék iránti szeretetét és érdeklődését fenn tudják tartani.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | borturizmus, étterem, Tokaj, turisztikai desztináció, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:07 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:07 |
Actions (login required)
Tétel nézet |