„Budapest Európa Hollywood-ja” - A külföldi filmes stábtagok budapesti tartózkodásának turisztikai vizsgálata

Vigmann Dorit (2024) „Budapest Európa Hollywood-ja” - A külföldi filmes stábtagok budapesti tartózkodásának turisztikai vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Vigmann Dorit_szakdolgozat _CCLFYL.pdf] PDF
Vigmann Dorit_szakdolgozat _CCLFYL.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. Március 25..

Download (6MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Vigmann Dorit.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Vigmann Dorit.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (496kB)
[thumbnail of Vigmann Dorit BSc Konzulens Lontai-Szilágyi Zsuzsanna.pdf] PDF
Vigmann Dorit BSc Konzulens Lontai-Szilágyi Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (264kB)
[thumbnail of Vigmann Dorit_BSc bírálat_Vasvári Mária.pdf] PDF
Vigmann Dorit_BSc bírálat_Vasvári Mária.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a filmturizmus hivatásturisztikai oldalát komplexen vizsgálta. Kutatásom célja az volt, hogy képet kapjak a filmkészítéssel foglalkozó szakemberek budapesti tartózkodásáról, turisztikai szempontból, beleértve a szálláshely választási szokásaikat, azok hatását a kereskedelmi szálláshelyekre, illetve, hogy megismerjem szabadidős szokásaikat és véleményüket a fővárosról. Kutatásom feltátó jellegéből adódóan félig strukturált interjúkat készítettem szakértői, fogyasztói és szolgáltatói oldalról egyaránt, két produkciós koordinátorral, három külföldi filmes stábtaggal, valamint három szállodai illetékessel. Emellett, az egyik piacvezető filmgyártó cég tulajdonosának és két munkatársának véleményét is megkérdeztem.Dolgozatom végére, arra az eredményre jutottam, hogy az ide érkező külföldi stábtagok, színészek szálláshely kiválasztását sok tényező befolyásolja és ez az apartmanházak vendégéjszakáira és ebből adódóan teljesítményére nagyobb hatással van, mint az 5*-os szállodákéra. Továbbá a filmes szakemberek szabadidős tevékenységeiről is képet kaptam, kiderült, hogy szinte minden stábtag, munkakörtől, státusztól függetlenül erősen érdeklődik Budapest iránt. Az, hogy erre mennyi idejük van, már változóbb – főként a produkció típusa befolyásolja -, de összességében a nagyon szoros munkatempó ellenére is a főváros által nyújtott programokon való részvételt, illetve városnézést választják a pihenéssel szemben. Legkedveltebb turisztikai tevékenységüknek a Dunán való hajókázás bizonyult. A filmes stábtagok, színészek egytől-egyig imádják Budapestet – gyönyörűnek tartják, szeretik a hangulatát, atmoszféráját, kiemelték, azt is, hogy tiszta és biztonságos és ezt a pozitív véleményt mesélik el barátaiknak, ismerőseiknek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Budapest, filmturizmus, fogyasztói magatartás, hivatásturizmus, szabadidő
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:03
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet