Végcsomagolás folyamatfejlesztése és lean szemlélet a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Szőke Ádám (2024) Végcsomagolás folyamatfejlesztése és lean szemlélet a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Végcsomagolás folyamatfejlesztése és lean szemlélet a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél.pdf] PDF
Végcsomagolás folyamatfejlesztése és lean szemlélet a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. Május 05..

Download (991kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (503kB)
[thumbnail of SzőkeÁ.pdf] PDF
SzőkeÁ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (208kB)
[thumbnail of Szőke Ádám.pdf] PDF
Szőke Ádám.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (196kB)

Absztrakt (kivonat)

Az autóipar egy nagyon dinamikusan fejlődő iparágnak számít a világkereskedelemben, ami folyamatosan adaptálódik a vevői igényekhez és technológiai változásokhoz. A versenyképesség megtartása és a piac elvárásainak való megfelelés érdekében az autógyártó vállalatoknak folyamatosan fejleszteniük kell termelési folyamataikat és gyártási módszereiket. Az autóipari folyamatfejlesztés célja a hatékonyság növelése, a termelékenység javítása, a minőség biztosítása és a költségek csökkentése. Az innováció és az automatizáció folyamatos fejlődése lehetővé teszik az autógyártóknak, hogy új technológiákat alkalmazzanak a termelés során, például a robotizált gyártósorokat és az okosgyártás eszközeit, amik már a negyedik ipari forradalom részét képezik. Emellett a fenntarthatóság és a környezetvédelem is egyre fontosabb szerepet játszik az autóiparban és a világkereskedelemben egyaránt, emiatt a folyamatfejlesztés is ezen szempontok alapján történik. Az autóipari folyamatfejlesztés során alkalmazott eszközök és módszerek sokféle területet érintenek, mint például a gyártási folyamatok tervezése és optimalizálása, a minőségellenőrzés és biztosítás, a beszállítói kapcsolatok menedzselése, Just in Time termelés kialakítása, az alkatrészek raktározása, szállítása és az értékesítési folyamatok hatékonyabbá tétele. Az autógyártók számára a folyamatos fejlesztés nem csupán egy választás, hanem egy elengedhetetlen követelmény a piaci versenyképesség megtartásához. Záródolgozatomban a Premold termékek végcsomagolás fejlesztési projektjén keresztül fogom bemutatni az autóiparban kulcsfontosságú lean szemléletet, és a Bosch Production System-et. A Bosch Production System (BPS) egy folyamatoptimalizáló rendszer, aminek célja a veszteségek megszűntetése, és a munkafolyamatok megkönnyítése a nem értékteremtő folyamatok megszűntetésével. A BPS a projektmenedzsment és lean menedzsment eszközeinek keverékéből jött létre melyet a Bosch kézikönyvként használ az effektív értékteremtéshez. A hipotézisem, hogy a végcsomagolási projekt megfelel a BPS aktuális A3 módszertanának normáival, és hogy a projekt bevezetését követően eredményes maradt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: csomagolástechnika, folyamatfejlesztés, lean alapelvek, projektelemzés, projektmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:02
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet