A Szegedi Napfény Hotel***** Wellness & Conference Megvalósíthatósági Tanulmánya

Kiss Vivien (2024) A Szegedi Napfény Hotel***** Wellness & Conference Megvalósíthatósági Tanulmánya. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kiss-Vivien_EWN5GP.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kiss-Vivien_EWN5GP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Mellékletek_Kiss Vivien (EWN5GP).pdf] PDF
Mellékletek_Kiss Vivien (EWN5GP).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (99kB)
[thumbnail of Kiss Vivien_harmadik_bírálat_Budea Ildikó.pdf] PDF
Kiss Vivien_harmadik_bírálat_Budea Ildikó.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (349kB)
[thumbnail of Kiss Vivien_opponens_Farkas Balázs.pdf] PDF
Kiss Vivien_opponens_Farkas Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (216kB)
[thumbnail of Kiss Vivien_konzulens_Oláh Péter Károly.pdf] PDF
Kiss Vivien_konzulens_Oláh Péter Károly.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (302kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom címe: A Szegedi Napfény Hotel***** Wellness & Conference megvalósíthatósági tanulmánya. Szegeden születtem és nőttem fel, emiatt ez a város nagyon közel áll a szívemhez. Az első állásomat is itt kaptam meg a turizmus területén, a Szegedi Novotel szállodában, még 2021 nyarán. A Housekeeping részlegen dolgoztam, housekeeping supervisor-ként. Nagyon sok mindent megtapasztaltam és ráláttam egy szálloda működésére és arra is, hogy hogyan is kapcsolódnak össze a különböző részlegek egymással, majd működnek kerek egészként. Szegediként elég jól ismerem a várost, illetve látom erősségeit és gyengeségeit. Szakdolgozatommal célom egy olyan szálloda beruházási ötletet megtervezni, ami akár később Szeged javára válhat, illetve ezzel sikerül Szeged helyzetét átláthatóvá tennem. A város folyamatosan fejlődik minden téren, ebbe beleértve a turizmus területét is. A konferencia- gyógy- és wellnessturizmus egyre nagyobb szerepet játszik a város életében, ezért úgy gondolom, hogy ennek a szektornak a lefedéséhez és megvalósításához egy nagyon jó befektetés lenne egy ötcsillagos wellness- és konferenciaszálloda megvalósítása. Szakdolgozatomban egy ilyen szállodának a megvalósíthatósági tervét dolgozom ki. Kutatásom elsődleges célja a kereslet és kínálat feltérképezése. Célom, hogy adatokat és válaszokat gyűjtsek, hogy miért is érdemes egy újabb szállodai beruházást megvalósítani Szegeden. Stratégiám, hogy a tágabb területtől haladok a szűkebb felé. Mivel ez a szegedi szállodai beruházás elsősorban hazai piacra épít, emiatt a nemzetközi piac figyelembevétele elhanyagolható. Egy szegedi szállodai beruházásról van szó, emiatt fontos megállapítani Szeged város lokációját és turisztikai helyzetét az egész ország, vagyis Magyarország viszonylatában. Fontos figyelembe venni, hogy Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, népességét tekintve Budapestet és Debrecent követően. Kutatásomat először a régió, vagyis a Dél-Alföld turisztikai vonzerőinek összegyűjtésével kezdem. Megállapítom a régióban lévő potenciális versenytársakat mind városra, mind szállodára értelmezve. A régió elemzése után következik a vármegye, ami esetemben Csongrád-Csanád vármegye turisztikai helyzetelemzése. Végezetül pedig Szeged város elemzését végzem el. Swot analízist készítek, amiben meghatározom a város erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit. Bench mark elemzést, azaz versenytárs elemzést is készítek, amihez adatokat gyűjtök a KSH-ról, ezáltal szekunder adatgyűjtést használva. Az adatok alapján összeállítom az ár-érték mátrixot. Célom felmérni, hogy elsősorban mely generáció érdeklődik a város meglátogatása iránt, illetve mi miatt érkeznek. Mekkora a látogatók költési hajlandósága, illetve mely szállástípusokat részesítik előnyben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: benchmarking, csongrád megye, idegenforgalom, nemzetközi konferencia, nemzetközi környezet, üzleti döntések
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:02
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet