Zero Waste Bárok: Trend vagy a Jövő?

Zilizi Máté (2024) Zero Waste Bárok: Trend vagy a Jövő? Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of WHQHV8-Zilizi-Máté-Szakdolgozat.pdf] PDF
WHQHV8-Zilizi-Máté-Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of kérdések (1).pdf] PDF
kérdések (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (59kB)
[thumbnail of Kérdések (2).pdf] PDF
Kérdések (2).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (94kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc_Zilizi Máté.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Zilizi Máté.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (147kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc 2024 Zilizi Máté.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc 2024 Zilizi Máté.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (142kB)

Absztrakt (kivonat)

E dolgozat írására a munkám során tapasztalt pazarlás csökkentésére szolgáló megoldások felkutatása ösztönzött. Olyan bárokat kerestem, ahol törekednek a hulladék csökkentésére a körülményeikhez képest. Kíváncsi voltam, milyen megoldásokat alkalmaznak, milyen nehézségekkel néznek szembe és ezek a megoldások milyen hatással vannak a gazdasági mutatóikra, illetve, hogy a vendégek miképp értékelik ezeket a törekvéseket. A dolgozat első felében bemutattam mi is pontosan a zero waste majd ismertettem a vendéglátó ipar azon problémáit amire megoldással szolgálhat. Ezután következett a kutatómunkám, amely során néhány budapesti bár vezetőjével sikerült interjúkat készítenem, megosztották velem a tapasztalatikat, a gondolkodásmódjukat és elláttak számos jó tanáccsal. Az interjúk kiértékelése során úgy gondolom a bennem megfogalmazódott kérdésekre választ kaptam. A dolgozatomban számos olyan eljárást, technikát ismertettem, amelyekkel nagy lépést tehetünk a környezettudatosság felé. A kutatásom során elemeztem a zero waste koktélbárok koncepciójának jelentőségét és megvalósításának lehetőségeit. A szakirodalom és az interjúkból vett példák alapján megállapítottam, hogy a zero waste elvek alkalmazása nem csupán környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem gazdaságilag is megtérülő lehet a bárok számára. A dolgozat címében szereplő kérdésre miszerint: „Trend vagy a jövő?” a válasz úgy gondolom a jövő. A zero waste koktélbárok koncepciója nem csupán egy trend, hanem egy fontos lépés egy fenntarthatóbb vendéglátás felé. Remélem, hogy ez a szakdolgozat hozzájárul a témában folyó párbeszédhez és gyakorlati alkalmazásokhoz

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bárok, fenntarthatóság, koktél, vendéglátóipar, zero waste
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:02
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet