A látványkonyha szerepe és hatása a fine diningra Budapest példáin keresztül

Szabó Zsuzsanna Margit (2024) A látványkonyha szerepe és hatása a fine diningra Budapest példáin keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Szabó_Zsuzsanna.pdf] PDF
Szakdolgozat_Szabó_Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Szabó Zsuzsanna Margit_Szakdolgozat értékelő Bsc_CsG.pdf] PDF
Szabó Zsuzsanna Margit_Szakdolgozat értékelő Bsc_CsG.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (190kB)
[thumbnail of Szabó_Zsuzsanna_Margit_Szakdolgozat_értékelő.pdf] PDF
Szabó_Zsuzsanna_Margit_Szakdolgozat_értékelő.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

A fine dining szektorban az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak a látványkonyhák és azok hatásai. Ez a kutatás azt célozza, hogy feltárja ezeknek a konyháknak a hatásait mind a vendégekre, mind a vendéglátásra, valamint az étterem munkatársaira. A kutatás három különböző adatgyűjtő módszert alkalmazott: tartalomelemzést, interjúkat és kérdőíveket. A tartalomelemzés a vendégek érzéseit és véleményeit vizsgálta, az interjúk a szakemberek tapasztalatait és nézeteit tárták fel, míg a kérdőív a konyhán dolgozó szakemberek véleményét és tapasztalatait vizsgálta. A kutatás során 21 budapesti étterem online értékelései kerültek elemzésre 2015 és 2023 között, valamint négy tapasztalt szakemberrel készült interjú, akik rendelkeznek vezetői tapasztalattal a vendéglátás területén. Illetve a szakácsok véleményének felmérésére készített kérdőív online lett terjesztve. Az eredmények azt mutatták, hogy a látványkonyhák jelentős hatással vannak a vendégek elégedettségére és az étterem imázsára. A Michelin-csillagok és más díjak továbbá befolyásolják a vendégek elvárásait. Az interjúk rámutattak arra, hogy a látványkonyha bevezetése az étterembe komoly szakmai és üzleti döntés, melynek pozitív és negatív aspektusai is vannak. A kérdőívek eredményei szerint a látványkonyhákban dolgozó szakemberek pozitívan értékelik tapasztalataikat, ugyanakkor kihívásokkal is szembesülnek a munkavégzés során. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a látványkonyhák komplex hatással vannak a fine dining szektorra és annak szereplőire. A vendégek elégedettsége és az étterem sikere szempontjából fontos a látványkonyha megfelelő tervezése és működtetése. A kutatás eredményei relevánsak lehetnek a vendéglátóipari szakemberek és vezetőik számára a döntéshozatal és stratégiaalkotás során. A dolgozat további kutatási lehetőségeket is felvet, például a fine dining minőségének további javítását és a szakácsok munkakörülményeinek vizsgálatát.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élményteremtés, gasztronómia, hatás(ok), látványkonyha, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:01
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet