A Mesterséges Intelligencia megoldás alkalmazása a gazdaságban

Szántó Mónika Andrea (2024) A Mesterséges Intelligencia megoldás alkalmazása a gazdaságban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of MSzM_v6.pdf] PDF
MSzM_v6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of 6.pdf] PDF
6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (388kB)
[thumbnail of Lebírálat2.pdf] PDF
Lebírálat2.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (224kB)
[thumbnail of BGE_SzántóMA.pdf] PDF
BGE_SzántóMA.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (289kB)

Absztrakt (kivonat)

Az életem jelentős részében nem találtam az utam, mi lehet az, amit igazán szeretnék dolgozni. Egy szerencsés véletlen folytán kerültem a logisztika világába, ami aztán magával ragadott, és azóta nem tudom elképzelni más területen az életemet. Ahogy az évek teltek, folyamatosan képeztem magam, ahogyan jelenleg is teszem, és úgy gondolom, nem szabad a fejlődésnek gátat szabni, ezáltal a technológia fejlődésének, a mesterséges intelligencia terjedésének sem. Értekezésem írásával egyidejűleg egy Kórház logisztikai osztályát vezettem, ami jó alap volt arra, hogy az egészségügyben alkalmazott mesterséges technológiát elemezzem, vizsgáljam, ezért adta magát, hogy ebben az irányban írjam meg dolgozatom. Vizsgálati módszerként személyesen láthatom a mesterséges intelligenciával támogatott folyamatokat az egészségügyben, valamint a műtétekkel kapcsolatban kérdőívet készítek és elemzek. Ezen területen kívül kitekintek a mesterséges intelligencia, továbbiakban MI, történetére, kialakulására, egyéb felhasználási területeire, az algoritmusokra, valamint a technológia kihívásaira is. Ezekhez az interneten megtalálható információkat, valamint szakirodalmakat kívánok vizsgálni, ismereteket mélyíteni.Egészségügyi vonalon azt feltételezem, hogy a munkámban eltöltött időszak alatt hatalmas fejlődésen ment át a sebészeti szakma. Mindemellett, hogy az orvosláshoz használt gépek, illetve a mesterséges intelligencia bevezetése egy fontos technológiai fordulópontot jelentenek. A változások tekintetében a sebészeti laparotóniás műtétek egyszerűbbé váltak, ezt szeretném igazolni. Ez a technológia enyhíthet-e az egészségügyben is hatalmas munkaerőhiányon, és segíthet-e az életmentő kezelésekkel kapcsolatos kutatásokban, felgyorsíthatja e azokat? Van-e létjogosultsága a mesterséges intelligenciának a gyógyszergyártásban? A mesterséges intelligencia megoldásoknak köszönhetően a sebészeti laparotóniás műtétek egyszerűbbé és gyorsabbá váltak. Véleményem szerint ez egy fontos mérföldkő, ami segíthet az orvostudomány fejlődésének. Dolgozatom kiegészítéseképpen pedig készítettem egy kérdőívet, amelyben különböző korcsoportokat kérdezek meg arról, ismerik-e, hallottak-e a robottechnológiáról az egészségügyben, valamint mekkora bizalmuk lehet egy ilyen módszerrel készített műtétben, vállalkoznának e rá. Számít-e a vélemény formázásban a kor és az iskolai végzettség, van e különbség a nemek és a lakóhelyek szerinti megosztásban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Ellátásilánc-menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, egészség-gazdaságtani elemzés, élettudományok, mesterséges intelligencia, statisztikai adatelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:01
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet