A Takeda Pharma Kelet-Európai ellátási lánc stratégiája a betegfókusz tekintetében

Margitai Dániel Marcell (2024) A Takeda Pharma Kelet-Európai ellátási lánc stratégiája a betegfókusz tekintetében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Margitai Dániel Marcell_IS2E2L_Diplomadolgozat_A Takeda Pharma Kelet-Európai ellátási lánc stratégiája a betegfókusz tekintetében.pdf] PDF
Margitai Dániel Marcell_IS2E2L_Diplomadolgozat_A Takeda Pharma Kelet-Európai ellátási lánc stratégiája a betegfókusz tekintetében.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029. Április 15..

Download (1MB)
[thumbnail of Margitai Dániel Marcell_IS2E2L_Titoktartási nyilatkozat.pdf] PDF
Margitai Dániel Marcell_IS2E2L_Titoktartási nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (105kB)
[thumbnail of MA ELM bírálati lap-Margitai Dániel Marcell.pdf] PDF
MA ELM bírálati lap-Margitai Dániel Marcell.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (198kB)
[thumbnail of Margitai Dániel.pdf] PDF
Margitai Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (288kB)

Absztrakt (kivonat)

Diplomadolgozatom célja a Takeda ellátási lánc stratégiájának vizsgálata a betegek igényeinek fókuszában. Kutatási kérdéseim a jelenlegi ellátási lánc struktúra hatékonyságának vizsgálatára, valamint azok betegigényekkel történő összhangjára irányultak, továbbá javítási és fejlesztési intézkedések megfogalmazására. Az ellátási lánc alapelveket szakirodalmi áttekintés fejezetben részletesen kifejtettem, melynek vizsgálata során fogalmazódott meg, hogy milyen szakirodalmi modellel lehet megfelelően elemezni a vállalatot. Kutatásom a gyógyszeripar sajátosságainak vizsgálatával kezdődött, mivel egy igen erősen szabályozott iparágról van szó. A jelenlegi ellátási lánc stratégiának az elemzéséhez kutatásomban elsősorban a vállalat külső tényezőire összepontosítottam. A PESTEL elemzést kiegészítettem egy Greiner féle vállalati életciklus modell alkalmazásával, mivel több mint két évszázada működő vállalat a Takeda. Ezen szakirodalmi modellekkel történő elemzést követően helyzetfeltárást folytattam a Takeda Kelet-Európai ellátási lánc stratégiáját illetően. A beszerzésmenedzsment, készletmenedzsment és régiós disztribúciós stratégia által alkotott három pillér köré építettem fel a helyzetfeltáró elemzésem. Ezen pilléreket részletesen, vállalatspecifikusan vizsgáltam, annak érdekében, hogy részleteiben is láthatóvá váljon a Takeda és a betegigények kiemelt szerepe közötti összefüggés. A helyzetfeltárást követően szakmai interjúk során gyűjtöttem további információkat az ellátási lánc menedzserektől a jelenlegi struktúrát illetően. Kérdéseim a három fő pillérhez kapcsolódóan részleteiben vizsgálta a teljes folyamatot. Az így megismert információkat feldolgozva és elemezve, javaslatokat fogalmaztam meg a már meglévő vagy jövőben tervezett folyamatok optimalizálása érdekében. Diplomadolgozatom egy összegzéssel zárul, mely során konklúziót vontam le a teljes ellátási lánc folyamat kapcsán.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Ellátásilánc-menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzés, disztribúció, ellátási lánc - ellátó hálózat, készlet, logisztika, raktározás, SAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:01
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet