Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban

Gyephár Aliz (2024) Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Gyephár Aliz_Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban_ZMQLAB.pdf] PDF
Gyephár Aliz_Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban_ZMQLAB.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Gyephár_vend_Szakdolgozat értékelő Bsc_.pdf] PDF
Gyephár_vend_Szakdolgozat értékelő Bsc_.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (128kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc_Gyephár Aliz.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_Gyephár Aliz.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomat a táplálkozás témakörének körbejárásával kezdtem, azon belül is a növényi alapú étkezésre fókuszálva leginkább. Az általános információkat követően bemutattam a különböző fajtáit egészen a megengedő flexiteriánus és félvegetáriánustól a szigorú szabályokat betartó vegán életmódig. Vizsgáltam ezek egészészségre mért hatásait, mögöttes motivációit. Ezt követően áttértem fő témámra a kizárólag növényi alapú húspótló termékekre, ezen belül is a legelterjedtebb alapanyagainak és ebűekből készült termékek elemzésére, környezetre mért hatásukat és felhasználásukra a vendéglátásban. Szakdolgozatomhoz egy kérdőívet is készítettem, ahol a növényi alapú húspótló termékek elterjedését, megítélését és felhasználását vizsgáltam a 25 darab kérdésemen át. Emellett 8 darab vegán étterem étlapját is kielemeztem, hogy megtudjam milyen módon helyettesítik az állati eredetű termékeket. A fő célitűzésem az volt, hogy megtudjam, hogy helytálló- e a gondolat, miszerint a növényi alapú hús helyettesítésére alkalmas produktumok még nem nyertek maguknak elegendő teret.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészség, étterem, húspótló, környezettudatosság, növényi alapú, táplálkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 15. 10:01
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 15. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet