Radnai Vivien (2024) A magyarok kávéfogyasztási szokásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (885kB) |
|
PDF
Mellékletek.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (260kB) |
|
PDF
JDK_Szakdolgozat értékelő_Radnai Vivien.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (146kB) |
|
PDF
Radnai Vivien Bsc Konzulens Karsai Árpád.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (128kB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom témájaként a magyarok kávéfogyasztási szokásait választottam, melyhez két alapvető ok vezetett. Egyrészről a kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, mely a világon a legismertebb élénkítő ital, valamint a második legtöbbet fogyasztott ital a víz után. Emellett a kávé világkereskedelmi szerepe is jelentős. Másrészről számomra a kávé nem csak egy energetizáló, koffeint tartalmazó italt jelent, hanem azt a szokást, rituálét, amit kávézásnak hívunk. A kávékultúra 5 éve vált szenvedélyemmé, 2020 óta, amikor átvehettem a barista bizonyítványom és még professzionálisabban kezdtem foglalkozni a kávékészítéssel. Ezután egyre több időt szenteltem a minőségi kávé kínálat megismerésére és élvezetére. Ekkoriban egyre több specialty kávézó nyílt meg hazánkban, melyek népszerűsítették az újhullámos kávékultúrát vagyis a fair trade-t. A specialty kávé igazi élvezetet nyújt, azoknak akik szeretnének új és különleges ízvilágú kávékkal megismerkedni. 2022 májusában kaptam egy lehetőséget, hogy jobban belelássak a barista szakmába, mivel ekkor kezdtem el egy specialty kávézóban dolgozni részmunkaidőben az egyetem mellett. Sok hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb és rengeteg a szakmához nélkülözhetetlen tudást sajátítottam el. Megtanultam őrlőt állítani, ami nagyon fontos a kávéital eredeti ízjegyeinek megállapításához és latte art öntési technikákkal tettem színesebbé az elkészített kávék kinézetét. A megkapott rengeteg tudás után arra a következtetésre jutottam, hogy szeretném a szakdolgozatomban felmérni, vizsgálni a magyarok kávéfogyasztási szokásait. Nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a specialty kávé szerepére, mivel sokan a nagyon savanyú, világos pörkölésű kávéval azonosítják ezeket az italokat, pedig ez sokkan többet jelent. Manapság egyre nagyobb szerepet játszik sok ember életében a kávé fogyasztása. Sokaknál az otthoni kávézás a napi rutin részévé vált, míg mások a munkahelyi környezetet preferálják. Ezenkívül a kávé különleges élményt nyújthat, mely tökéletes kísérője lehet a szociális életünk megélésének, ha egy kávézóban a hozzánk közel álló emberekkel fogyasztjuk el. A vendéglátásban és turizmusban is egyre nagyobb szerepkört tölt be a kávé, mivel sok szállodalánc és vendéglátóegység keresi a jó minőséget biztosító magán kávépörkölőket, ezzel támogatva a hazai kávétársaságokat.Nagy álmom válna valóra, ha a jövőben saját specialty kávézót nyithatnék meg. Terveim szerint a jövőben folytatom a barista szakmát, ezenfelül barista oktatóként is tevékenykedni fogok. Számomra fontos, hogy az emberek megismerjék és megkedveljék az újhullámos kávékultúrát, valamint szándékomban áll a fiatalok bevonzása, ezért szeretnék a közösségi médián egy blogot indítani, melyben több ismeretet kaphatnak az emberek a specialty kávékról, kávézókról. Ezt azért is tartom fontos küldetésnek, mert Magyarországon mindig nagy hagyománya volt a kávéházi kultúrának különösen az 50’-es évekig, amire építhetünk. Ráadásul földrajzi adottságainknak köszönhetően folyamatosan rengeteg hatás érte a hazai kávékultúrát. A 30’-as évekig a bécsi, majd a rendszerváltás hajnalán az olasz. Ezeknek köszönhetően nálunk talán gyorsabban és eredetibb módon tudjuk adaptálni a világon fellelhető megannyi trendet, sőt talán új irányzatokat találhatunk a XXI. századi specialty hullámnak.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | 21. század, belföldi kereslet, fogyasztás, fogyasztói szokások, Magyarország |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Júl. 15. 10:01 |
Utolsó módosítás: | 2024. Júl. 15. 10:01 |
Actions (login required)
Tétel nézet |