Fotovoltaikus rendszerek kontrollingja egy hazai nagyvállalat működéselemzésén keresztül

Lukács Bojána (2023) Fotovoltaikus rendszerek kontrollingja egy hazai nagyvállalat működéselemzésén keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Lukács_Bojána_X8C2SG.pdf] PDF
Lukács_Bojána_X8C2SG.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 12..

Download (2MB)
[thumbnail of Titoktartási kérelem_X8C2SG.pdf] PDF
Titoktartási kérelem_X8C2SG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (267kB)
[thumbnail of BA_O_Lukács_Bojána.pdf] PDF
BA_O_Lukács_Bojána.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 12..

Download (157kB)
[thumbnail of BA_B_Lukács_Bojána.pdf] PDF
BA_B_Lukács_Bojána.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (859kB)
[thumbnail of Lukács Bojána_belső_bírálat_NK.pdf] PDF
Lukács Bojána_belső_bírálat_NK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

A fotovoltaikus szó jelentése a fényből elektromos feszültséget előállító, napelemként működő anyag, illetve folyamat. A napelemben működő fotovoltaikus cellák elektromos energiává alakitják a napfényt, így elérve a háztartások számára is hasznosítható formát.A mai dinamikusan változó gazdasági környezetben a vállalatoknak szembe kell nézniük az esetleges külső tényezőkkel és rugalmasan kell reagálniuk a változásokra, melyet számos stratégiai megközelítés segíthet. Az innováció bevezetésével lehetősége nyílik a vállalatnak arra, hogy versenyelőnyt szerezzen. Az innovatív megoldások segítségével eleget lehet tenni az új piaci igényeknek, melyek hosszú távon segítik a vállalatot abban, hogy folyamataiban és működésében is fenntartható legyen. A digitalizáció segítséget nyújt annak érdekében, hogy a vállalat hatékonyan működjön és javuljon a versenyképessége. Az Ügyfélorientált folyamatirányítási rendszer az összes érdekelt fél igényét szemmel tartja, ezzel reagálva a piaci változásokra.Az elemzésem fő célja, hogy meghatározzak olyan konkrét mutatószámokat, amelyek a következő üzleti évben a kitűzött célok meghatározását és annak megvalósítását segítik.Dolgozatomat két fő részre tagoltam, melynek elméleti bevezetése a vizsgált vállalat tevékenységének bemutatását követően, a vállalati döntéshozatal részeként mutatom be a kontrolling szakma izgalmas rejtelmeit. Ezután a témám egyik fő témáját ismertetem, a napelemes rendszereket, illetve az ezt befolyásoló külső tényezőket, melyek hatást gyakorolnak egy vállalat stratégiai céljainak kitűzésében.Ezt követően a vizsgált nagyvállalat hazai cégcsoportján keresztül betekintést nyújtottam a vállalat stratégiájába, illetve a vizsgált leányvállalaton belül tevékenykedő napelemes háztartási méretű kiserőművekkel foglalkozó osztály tevékenységébe. Dolgozatom elsődleges forrását a munkaadóm biztosította, továbbá az ott megszerzett tapasztalatok és mélyinterjúk képezik.A dolgozat a kontrolling területén gyakran alkalmazott, teljesítménymutatókon alapulóstratégiai vállalatirányítási és teljesítménymérési, ún. Balanced Scorecard módszerrel határoztam meg az optimális mutatószámokat a vizsgált vállalat stratégiai céljainak elérése érdekében.Ezt megelőzően azonban a stratégiai térkép segítségével állítottam össze az alanyként szolgáló vállalat kitűzött céljait. Ez nagy segítséget nyújtott a később használt módszer alkalmazásához, mely négy pont szerint vizsgálja a vállalat lehetőségeit.Összességében a kontrolling azért fontos egy vállalat életében, mert segít optimalizálni a pénzügyi folyamatokat és biztosítja az információ-ellátást a döntéshozatal érintettjei számára. A kontrolling alkalmazásával a vállalat képes hatékonyan és fenntarthatóan működni, valamint ellenőrzi, majd rendezi a felmerülő költségeket. A kontrolling tehát vállalati szinten kulcsfontosságú, mivel segíti a költséghatékony működést.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, controlling, kontrolling, stratégia, stratégiai tervezés, vállalati működés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 11. 07:49
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 11. 07:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet