Családi vállalkozás utódlása és a generációváltásból fakadó konfliktushelyzetek.

Papp Zoltán Patrik (2023) Családi vállalkozás utódlása és a generációváltásból fakadó konfliktushelyzetek. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Papp Zoltán Patrik_RG3JSK.pdf] PDF
Papp Zoltán Patrik_RG3JSK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozati-osszefoglalas (1).pdf] PDF
Szakdolgozati-osszefoglalas (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (239kB)
[thumbnail of Papp Zoltán_bírálat.pdf] PDF
Papp Zoltán_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (209kB)
[thumbnail of 20231212103838.pdf] PDF
20231212103838.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat központi témája a családi vállalkozások utódlása és az ehhez kapcsolódó konfliktushelyzetek. Témaválasztásomat indokolja, hogy ezek a vállalkozási formák egyre inkább meghatározó szereppel bírnak a magyar gazdasági életben, számuk fokozatosan nő, tevékenységükkel pedig nagyban hozzájárulnak a foglalkoztatás bővítéséhez és a gazdaság növekedéséhez. Dolgozatomban a családi vállalkozás elméleti hátterét, jellemzőit, a hazai családi vállalkozások helyzetét, valamint az általam választott társaságot kívánom bemutatni. Bővebben ismertetem majd a kiválasztott családi vállalkozás helyzetét, utódlási kérdéseit, terveit. A kutatásom célja az volt, hogy feltérképezzem, milyen nehézségeken mennek keresztül a családi vállalkozások egy generációváltás során. Primer kutatásom alapját mélyinterjú adta, a minta egy hazai családi vállalkozás visszajelzéseit mutatta meg. A vizsgálat során három hipotézist fogalmaztam meg: H1: Azok a vállalkozók, akiknek van kiszemelt utódjuk, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek utódlási tervvel H2: Azokban a családi vállalkozásokban, ahol a több generáció dolgozik együtt, gyakoribbak a konfliktushelyzetek H3: Azokban a családi vállalkozásokban, ahol a tervek szerint a vállalat tulajdonjoga és irányítása az utódlás során is a szűk családon belül marad, gyakoribb, hogy az előd a tulajdonjogot átruházza az utódra. Összegezve az elméletet, valamint a kutatási eredményeimet megállapítottam, hogy a vizsgált családi vállalkozás milyen törekvéseket tesz a zökkenőmentes generációváltás érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi gazdaság(ok), családi vállalkozás, családi vállalkozások, generációváltás, jogutód nélküli megszűnés, vállalatfejlesztés, vállalatvezetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Júl. 11. 07:49
Utolsó módosítás: 2024. Júl. 11. 07:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet