Máté Balázs (2021) A Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. emberi erőforrás menedzsmentje és bérgazdálkodása. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
Végleges dolgozat!.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Szakdolgozat összefoglaló.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (338kB) |
|
PDF
SKM_C224e22051010440.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (606kB) |
|
PDF
Máté_Balázs.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (136kB) |
Absztrakt (kivonat)
Összefoglalás. A Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. 2007. július 1-jén alakult. A cég 100 %-ban önkormányzati tulajdonú. A társaság alaptevékenysége: egyéb vendéglátás, ami nem mást jelent, mint közétkeztetés, munkahelyi és éttermi vendéglátás, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb rendezvényi szolgáltatások. Az önkormányzati cég létrejöttének a hatékony, szakszerű és takarékos közétkeztetés szervezeti feltételeinek megteremtése adott célt. Ez a tevékenység kezdetben Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának intézményeiben volt releváns, mára viszont csak részben foglalkozik ezzel a cég. Különféle rendezvények lebonyolítása (lakodalom, bálok stb.), csoportos kiszállítás és a feljebb már említett szezonálisan működő tevékenységi kör is a főprofilba tartozik. Ennek a változásnak az az oka, hogy a társaság tulajdonosa, vagyis Szekszárd Megyei Jogú Önkormányzata 2016-ban, csaknem 10 év gazdaságos működést követően, majdhogynem teljes mértékben elvette az iskolák étkeztetését a társaságtól. Tehát a váltást a fennmaradás érdekében lépte meg a (röviden) Diákétkeztetési Kft. A létszám-, és bérgazdálkodás is központi kérdés a cégnél. A szükséges munkavállalói létszámot állandó (teljes vagy részmunkaidős) dolgozókkal, illetve kisegítő dolgozókkal biztosítja a cég.Az Élményfürdő, illetve a táborok esetében, amelyek idényszerűen működnek visszatérő probléma a szezonális munkaerő biztosítása. Ezt a dolgozók átcsoportosításával, illetve alkalmi munkavállalók, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben pl. konyhai kisegítő foglalkoztatásával oldódik meg. Egyszerűsített foglalkoztatással a meglévő alkalmazottak körének kiegészítése alacsonyabb személyi jellegű ráfordítással valósítható meg.A vendéglátás szektorában eltöltött eddigi témára való rálátásom alapján azt tudom elmondani, hogy nagy a verseny a jó munkaerőért, és a konkurens cégek minél inkább igyekeznek egymás elől, vagy egymástól elcsábítani a dolgozókat. Mivel a megfelelő munkaerő megkeresése, betanítása, oktatása, fejlesztése költség és időigényes folyamat, ezért roppant célszerű és fontos szempont ennek a munkaerőnek a megtartása is. Kulcsfontosságú a cégeknek megtalálni, hogy a munkavállalókat mi motiválja, és mitől érzik úgy, hogy hosszútávon is kielégítő számukra a munkahely, amit a munkáltató ajánl. Ha ezek a részletek megvannak, akkor a megfelelő stratégiával, a cégek magukhoz tudják kötni a dolgozóikat. Amotiváció alapvetően egy olyan érzelmi és tudati állapot, amely egyaránt külső és belső tényezők függvénye.Bérgazdálkodás:A 2019-es év számai kapcsán fontos megemlíteni, hogy itt még a Covid-19 vírus nem érte el az országunkat. Ez a tényező a következő év számaiban fog jelentkezni.Ezt az évet a cég még 26 dolgozóval teljesítette. A mellékelt kimutatáson láthatjuk, hogy az éves alapbér csaknem 62 millió forint, az egyéb bérösszetevők 11 millió forintot tesznek ki. Fontos megemlítenem, és kiemelnem az eddig feldolgozott témák fényében, hogy a cég benyomásom szerint ebben az évben kisebb hangsúlyt fektetett a plusz juttatásokra. Ebben az évben a szokásos bérelemeken kívül csak az iskolakezdési támogatás jelenik meg.A bérelemeket követően a dolgozók utáni fizetési kötelezettségek jelennek meg, amiből látszik, hogy nem kevés teher rakódik rá a bérekre. Itt látható, hogy az alap, amiből a cég működését finanszírozza egészen magas.A következő évben, mikor tavasszal megérkezik hazánkba is a világjárvány az egész éves gazdálkodást negatívan befolyásolja ez a tényező, ráadásul egészen radikálisan. Ennek következtében a cég bérgazdálkodása is jelentősen módosul, eltolódnak a bérösszetevők közötti arányok. Ezeket az adatokat a következő évről szóló melléklet szemlélteti.A 2020-as évet a cég ezúttal már 3-al kevesebb fővel, vagyis 23 munkatárssal teljesítette. Ez látszik a dolgozók felé elszámolt kifizetéseken is, az előző évhez képest az alapbér, mintegy 6 millió forinttal csökken, ezzel szemben jelentősen megnő a Cafeteria alkalmazása. A kieső nyári idény miatt, mintegy harmadára csökken az egyszerűsített foglalkoztatás mértéke. Nyilván ezeket a változásokat jelentősen meghatározza az adó-, és járulék szabályok átmeneti változása, ez jelenik meg a járulék alapok és összegek radikális csökkenésében, mint ahogy az a mellékelt ábrán is látható.2021. évben részben az előző év módosulásainak a fennmaradása (cafeteria), részben pedig a 2021. év javuló járványügyi helyzetének hatásai látszanak. Az alapbér lényegében a 2019-es szintre áll vissza, míg a cafeteria összege közel hasonló, mint az előző évi. A nyári szezonban időszakosan üzemelő egységek újranyitása miatt jelentősen, mintegy 2,5-szeresére nő az alkalmi foglalkoztatás a 2019. évhez képest. A járulékok esetében, tekintettel arra, hogy több átmeneti intézkedés még fennáll, jelentősebb növekedés tapasztalható, de nem áll vissza a 2019. évi járulékfizetési szint.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Menedzsment Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | emberi erőforrás menedzsment, létszám, létszámterv, motiváció, ösztönzésmenedzsment |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Jún. 28. 11:25 |
Utolsó módosítás: | 2024. Jún. 28. 11:25 |
Actions (login required)
Tétel nézet |