A hosszútávú otthoni munkavégzés bevezetésének hatása az Audi Hungaria Ahead Kft. beszerzésének csapategységére

Schneider Richárd Tamás (2023) A hosszútávú otthoni munkavégzés bevezetésének hatása az Audi Hungaria Ahead Kft. beszerzésének csapategységére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of FINAL_A hosszútávú otthoni munkavégzés bevezetésének hatása az Audi Hungaria Ahead Kft. beszerzésének csapategységére.pdf] PDF
FINAL_A hosszútávú otthoni munkavégzés bevezetésének hatása az Audi Hungaria Ahead Kft. beszerzésének csapategységére.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (52kB)
[thumbnail of Szakdolgozati összefoglalás.pdf] PDF
Szakdolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 12..

Download (330kB)
[thumbnail of Schneider Richárd Tamás_bírálat_GM_FLK.pdf] PDF
Schneider Richárd Tamás_bírálat_GM_FLK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (162kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2021-szeptembertol_külső-konzulens-részére-1-1.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2021-szeptembertol_külső-konzulens-részére-1-1.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (353kB)

Absztrakt (kivonat)

A 2020 év elején hazánkban is felütötte a fejét a SARS-CoV-2020 vírus, amely világszerte megbetegedést és halálozást okozott. Ennek következtében számos munkahely kénytelen volt átállni a távmunkára vagy másnéven home office-ra. Nem volt ez másként saját vállalatomnál az Audi Hungaria Ahead Kft-nál sem. Köszönhetően a már pandémia előtt megvalósított részleges távmunka lehetőségnek, a hirtelen átállás szinte zökkenőmentesen lezajlott. Az az előtt sokak számára ismeretlen, vagy csak részben ismert munkavégzés hatást gyakorolt a munkavállalók teljesítményére, motivációjára, produktivitására, kommunikációjára és személyes kapcsolataira is. Munkarendük sokkal rugalmasabbá vált mint valaha, melynek feltehetően a családjaik élvezhették az előnyét, ám ez a szabályok nem betartása esetén lehetett negatív hatással a munkájukra. Ugyanakkor az érintkezés teljes megszűnése a munkatársak közötti kommunikációt nehezítette meg. Kutatásom során a kérdőív mellett fontosnak tartottam megszólaltatni közvetlen vezetőmet is, hiszen a vezető beosztásúak feladata, hogy fenntartsák a munkavállalók motivációját és megteremtsék tartós távmunka alatt is azt a légkört, ahol minden munkatárs számíthat a másikra a munkája, de akár magánélete során is. Több mint három éve dolgozom az Audi Hungaria Ahead Kft-nál így átfogó képet kaptam a home office járvány előtti, közbeni és utáni lehetőségeiről és hatásairól egyaránt. Megtapasztaltam, hogy még egy nagyvállalat esetében sem teljesen gördülékeny a totális átállítás, annak ellenére, hogy a távmunka lehetősége már a pandémia kirobbanása előtt is jelen volt. Jól látható a kutatás eredményei alapján, hogy a kezdeti kötelező távmunkát a munkavállalók átmentették a pandémia utáni hétköznapjaikba. Létrejött egy ún. hibrid munkavégzési forma, amely amellett, hogy nagy mértékben rugalmasságot és szabadságot ad a munkavállalóknak, nem feledkezik meg teljesen sem az irodai, sem pedig az otthoni munkavégzés előnyeiről és hátrányairól. Ebben a munkáltatónak is nagy szerepe van, hiszen a járványhelyzet megszűnését követően a rugalmasság megadása mellett részben irodai munkavégzésre is, kezdetben ösztönözte a munkavállalóit. Ez mára már a normál hibrid hétköznapok részévé vált. Dolgozatomban vizsgálom a hosszútávú otthoni munkavégzés hatásait a munkavállalók körében, továbbá azt is, hogy ezen időszak alatt milyen előnyökkel és hátrányokkal járt atávmunka végzése. Nem utolsó sorban szakdolgozatom a jövőre is kitekint és következtetéseket von le a kutatás során begyűjtött adatokból, melyeket a vállalat vezetése, véleményem szerint figyelembe vehet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Faragóné Lepp Katalin
Belső
Mestertanár; Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék; PSZK
Muraközi Máté
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ábraelemzés, belső egyensúly, csapatépítés, koronavírus-járvány (COVID-19), rugalmasság, távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:38
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet