Auditról általánosan, felmerülő feladatok és problémák egy könyvelőiroda szempontjából

Tóth Ferenc (2023) Auditról általánosan, felmerülő feladatok és problémák egy könyvelőiroda szempontjából. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tóth Ferenc_MJVT3C.pdf] PDF
Tóth Ferenc_MJVT3C.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (3MB)
[thumbnail of Titkosítási_kérelem_Tóth_Ferenc.pdf] PDF
Titkosítási_kérelem_Tóth_Ferenc.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (50kB)
[thumbnail of BA_O_Tóth_Ferenc.pdf] PDF
BA_O_Tóth_Ferenc.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (284kB)
[thumbnail of toth_ferenc_ba_biralat.pdf] PDF
toth_ferenc_ba_biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (304kB)
[thumbnail of BA_B_Tóth_Ferenc.pdf] PDF
BA_B_Tóth_Ferenc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (159kB)

Absztrakt (kivonat)

Nagy valószínűséggel, aki már dolgozott számvitellel foglalkozó területen, feltételezhetően már van tapasztalata a könyvvizsgálattal kapcsolatosan, vagy legalábbis hallott már róla. A könyvelő részleg munkájába lényegében beépül az audit, hiszen egy könyvelőirodában vezetett vállalkozás szempontjából a könyvvizsgáló a könyvek vezetésével megbízott szervezettől fogja bekérni a tevékenységének sikeres lefolytatása érdekében szükségesnek ítélt adatokat. Ennek érdekében fontos, hogy minden érintett fél tisztában legyen a könyvvizsgálat alapvető folyamataival, céljával és az általa felmerülő feladatokkal. Diplomadolgozatom felépítését tekintve két különböző részre osztottam. Az első rész az elméleti háttér bemutatásával foglalkozik, míg a második rész a kapcsolódó kutatási eredmények feldolgozásával kapcsolatos, amit a dolgozat összegzése zár. Az elméleti háttér feldolgozása során az olvasó megismerkedhet a könyvvizsgálat nemzetközi és magyar történelmével. Illetve átfogóan belemerülhet egy olyan szakma alapvető folyamataiban, amely kulcsfontosságú a piacgazdaságunk jelenlegi keretei közti működéséhez. Végezetül az elméleti háttér bemutatásával foglalkozó fejezetek zárásaként a könyvvizsgálatra való felkészüléshez állítottam össze egy útmutatót. Az olvasó szakdolgozatom második részében a kutatásommal kapcsolatosan összegyűjtött adatokkal és azok elemzésével ismerkedhet meg. Vizsgálatom a könyvelési részleg és a könyvvizsgálat közötti feladatok, problémák és konfliktusok témáját járja körül egy könyvelőiroda szempontjából, főleg a felkészülés időszakában. Tanulmányom főbb célkitűzése a fenti tényezők azonosítása, illetve, ha létezik megoldás keresése rájuk. Ezenkívül meghatároztam egy másik célt is, amelyet főképpen kíváncsiságom hajtott. Ez egy könyvelőirodához tartozó audit szolgáltatásokkal foglalkozó részleg (belső könyvvizsgálattal foglalkozó osztály) vizsgálatára irányult. Célom eléréséhez és nyers adatok gyűjtéséhez kérdőíves kutatási módszert alkalmaztam, amelyet összesen 38 fél töltött ki. Célcsoportomat az ICT Európa Finance Zrt. könyvelőirodájának munkatársai adták. Kutatásom során azonosítottam főbb konfliktusokat/problémákat, amelyek a könyvvizsgáló-könyvelő fél között alakult ki. Leggyakoribb oka ezeknek a nem megfelelő minőségű kommunikáció volt. Eredményként számos lehetséges megoldást felsoroltam, viszont, ha abból indulunk ki, hogy a könyvelőirodában könyvelt auditra kötelezett cégek nagy részét a belső könyvvizsgálati osztály látja el akkor a dolgozatomban említett problémák nagy része megoldható egy ilyen részleg működtetésévél.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: felkészülés feladatai, konfliktusok, könyvelőiroda, könyvvizsgálat folyamata, könyvvizsgálat tervezése, könyvvizsgálatra való felkészülés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:37
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet