A szabályozás, mint irányítási és vezetői eszköz

Vollár Máté (2023) A szabályozás, mint irányítási és vezetői eszköz. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vollár_Máté_E3F4S0.pdf] PDF
Vollár_Máté_E3F4S0.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (577kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (219kB)
[thumbnail of BA_O_Vollár_Máté.pdf] PDF
BA_O_Vollár_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (91kB)
[thumbnail of BA_B_KONDI-GÁVAI_MÁTÉ.pdf] PDF
BA_B_KONDI-GÁVAI_MÁTÉ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (155kB)
[thumbnail of Vollár Máté bírálat.pdf] PDF
Vollár Máté bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (193kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat a banki szabályozással, mint irányítási és vezetői eszközzel foglalkozik. Fontoskeretet szabni a tevékenységek végzésében minden területen, ez alól a pénzügyi rendszer semkivétel. A szabályozás önmagában alapvető funkció a pénzügyi rendszer egészére tekintve,enélkül a pénzügyi szektor számos problémával és válsághelyzettel szembesülne.A bankok megfelelő és prudens működéséhez elengedhetetlen a bankok szabályozása,szabályozottsága. A bankok szabályozásának szükségességét olyan fő tényezők determinálják,mint a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása, a rendszerszintű kockázatok elkerülése, afogyasztók és a betétesek védelme, valamint a hatékony és versenyképes pénzügyi rendszerbiztosítása. A bankok jelentős szereplői társadalomnak és a pénzügyi szektornak, ezáltal nemképzelhetőek el szabályozás nélkül a biztonságos bankműködés fenntartásához, ugyanisrendszerszintű kockázatot hordoznak. A mindenkori cél, hogy a bankok prudens módonfolytassák a tevékenységüket, a prudencia a banki működés alapvető eleme.Dolgozat felépítését az elméleti háttér részletezésével kezdem, melyben elsősorban röviden abankok szabályozásának szükségességét ismertetem. Ezt követően a bankszabályozás maiállapotának kialakulását vázolom fel a bankszabályozás történelmének jelentős mérföldköveivel,majd a szabályozási szempontok és a Bázeli Bizottság, mint legjelentősebb szabályozási irányadótevékenységének ismertetésével, és az Európai Unió keretein belül kialakult szabályozási rendszeris részletezésre kerül. A történelmi pontok és a külső környezeti szabályrendszer felvázolása utána banki belső szabályozásának alapvetései kerülnek kidolgozásra egy bank példáján keresztül. Avizsgált bank belső szabályozási tevékenységének meghatározó eleme a csoportszintűszabályozás, amely a dolgozat kutatási témája. A kutatás a vizsgált bank összevont alapúfelügyelet alá tartozó leányvállalatainak szabályozására koncentrál. Meghatározásra kerülnek aleányvállalati szabályozás alapelvei és folyamatai, amelyben a folyamat hatékonyságánaknövelésének lehetősége kerül vizsgálatra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kondi-Gávai Máté
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Mérő Katalin
Belső
egyetemi docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankfelügyelet, bankszabályozás, bankszektor, bankszervezet, felügyeleti ellenőrzés, felügyeleti rendszer, felügyeleti szabályozás, gazdaság, pénzügyi szektor
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:37
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet