A szekszárdi Mártisz Mosoda és Tisztítószalon költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése

Póla Ákos (2023) A szekszárdi Mártisz Mosoda és Tisztítószalon költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékélése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (270kB)
[thumbnail of Szakdolgozati összefoglalás_Póla Ákos.pdf] PDF
Szakdolgozati összefoglalás_Póla Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (156kB)
[thumbnail of Póla Ákos_külső konzulensi bírálat.pdf] PDF
Póla Ákos_külső konzulensi bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Póla_Ákos bírálat.pdf] PDF
Póla_Ákos bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (162kB)

Absztrakt (kivonat)

A téma szakmai és személyes aktualitása A szekszárdi Mártisz Mosoda és Tisztítószalon 2018-ban lett a családi cégcsoport portfóliójának egyik meghatározó tagja. Az előző tulajdonostól az egész céget átvéve (amely 2003-ban lett alapítva) egy kis lakossági mosoda irányítása került családi kézbe. 2021-ben (BGE-s tanulmányaim alatt) kezdtem el teljes erőbedobással a cégcsoportunkkal foglalkozni, egyik feladatom a mosoda fellendítése, vidéki és budapesti terjeszkedése, illetve új beruházások elindítása volt. A dolgozat célja Egy mosodai üzem viszonylag nagy költségekkel üzemel, az árrés szűkül. A COVID és azutána következő energiaválság rendkívül nehéz helyzetbe hozott minden mosodát az országban. A megfelelő árszint kiválasztásához, a megfelelő ügyfélkör megcélzásához rendkívül fontos tudni,hogy milyen költségekkel jár egy-egy folyamat megváltoztatása, egy új gép üzembehelyezése. Az isrendkívül fontos, hogy a különböző szezonoknak milyen hatásai vannak a költségekre és e költségváltozásoknak milyen hatása van az eredményre (nyilván az árbevétel alakulásán keresztül). Az is fontos kérdés, hogy Szekszárdon egy ekkora üzemnek van-e létjogosultsága? Vagy inkább csökkenteni kellene a méretet? Vagy esetleg növelni? Mikor tudjuk meglépni a következőberuházást, amit finanszírozni kell utána? A szállítási költségek is bizonytalanná tudják tenni azelméletileg tervezhető költségeket. Ebben az új gazdasági környezetben még nem tiszta a kép. Egy átfogó vizsgálatra,tanulmányozásra van szükség, ahol kielemezzük a költségeket és az eredményt, valamint e kettőtényezőnek a kapcsolatát, illetve megvizsgáljuk a piaci helyzetet. Ha már tisztán látjuk a képet, akkor ez az elemzés segíthet a jövőben akár új célokat felállítani, más piacokra betörni, minimum mosás árat meghatározni. Ez által egy kicsit kapacitáselemzést is kell végzni. Meg kell nézni, hogy a piacon lévő többi mosoda költség és eredmény kapcsolata hasonló volt-ea Mártisz mosodához képest. Meg kell nézzük, hogy stabil lábakon áll-e a mosoda, a jövőre nézvemilyen nehézségekkel kell szembenézni. Gyakorlati szemmel is meg lettek vizsgálva az elméleti felvetések. Az ÁKFN struktúra több alkalommal is fel volt használva fedezeti pont elemzéshez, a nyereségérzékenységi szorzókkal pedig meg lehetett állapítani, hogy egy tényezőváltozásnak mekkora hatása a lesz a végső eredményre.Végül a jövőbeli célok és potenciális fejlesztési célok is kitűzésre kerültek, mivel egy átfogó költség- és eredményelemzéssel a mosoda vezetősége kiderítette, hogy mely területeken lehetne hatékonyabban működni, hol lehetne költséget csökkenteni (a minőség megtartása mellett), illetve, hogy milyen igények merülhetnek fel vevői oldalról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kis- és középvállalkozás - KKV, költségelemzés, mosoda, piaci helyzet, profitabilitás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:37
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet