A szakmai idegennyelv-tudás és egyéb kulcskompetenciák fontossága és fejlesztése a Lighttech Kft.-nél

Lajcsok Vivien (2023) A szakmai idegennyelv-tudás és egyéb kulcskompetenciák fontossága és fejlesztése a Lighttech Kft.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Lajcsok_Vivien_VJL5Z8.pdf] PDF
Lajcsok_Vivien_VJL5Z8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (405kB)
[thumbnail of BA_O_Lajcsok_Vivien.pdf] PDF
BA_O_Lajcsok_Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 11..

Download (337kB)
[thumbnail of Lajcsok Vivien.pdf] PDF
Lajcsok Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (308kB)
[thumbnail of BA_B_Lajcsok_Vivien.pdf] PDF
BA_B_Lajcsok_Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakmai idegennyelv-tudás és az egyéb kulcskompetenciák fontossága vitathatatlan tényező a mai munkaerőpiacon, hiszen ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább testhezálló állást, nélkülözhetetlen a nyelvismeret, illetve ezen kívül számos más készség is, mellyel rendelkeznünk kell.Az egyetemi tanulmányaim alatt lehetőségem volt a Lighttech Kft.-nél mint gyakornok munkát vállalni, és némileg belelátni a gazdasági, illetve a szakmai világba, hiszen már közel 3 éve dolgozom pénzügyi területen a vállalatnál. Hálás vagyok a cégnek, ugyanis sokat fejlődhettem, és megtapasztalhattam, hogyan is működik egy nagyobb szervezet.Témaválasztásomban közrejátszott természetesen érdeklődésem a szakmai idegen nyelv iránt, illetve a Lighttech Kft. jelentős szerepe a szakmai pályafutásom kezdetén, ezért éreztem azt, hogy szívesen írnék minderről akár szakdolgozatot is.A kutatásom célja az volt, hogy kiderítsem a Lighttech Kft. munkavállalóinak véleményét a szakmai idegennyelv-tudás és egyéb kulcskompetenciák fontosságáról és fejlesztéséről. Úgy gondolom, hogy az én témámban releváns nézetekkel főképp a szellemi dolgozók rendelkeznek. Arról szereztem tudomást, hogy jóval több gyártásban foglalkoztatott személyt alkalmaz a cég, mint irodai alkalmazottat. Ez alapján sikerült arányaiban jó kitöltésszámot elérni, és a kérdéseimre kapott válaszokból megtudhattam különböző munkakörökben dolgozók meglátásait, ezáltal sokszínű eredményeket kaptam. A kitöltők között szerepeltek a következő munkaterületeken dolgozó személyek: pénzügy, HR, értékesítés, beszerzés, informatika, logisztika, létesítményfenntartás, termelés, technológia, karbantartás, minőségbiztosítás, ügyvezetés, gyártás támogatás, lámpagyártás, diszpécser, technical sales support, mérnök, adatfeldolgozó, elektromos üzem, gyárvezetés, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás.Összességében pontosabb képet kaptam a vállalat dolgozóinak nézeteiről, ezenfelül az derült ki számomra, hogy egy olyan cégről van szó, ahol az alkalmazottak szívesen töltik mindennapjaikat, hiszen a válaszadók csaknem fele már több mint 10 éve a szervezet tagja. Pozitívumként értékelem, ugyanis ez azt jelenti, hogy a munkavállalók igencsak lojálisak a vállalattal szemben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bereczky Klára
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék; PSZK
Schlenk Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, kérdőíves felmérés, kulcskompetenciák, Munkaerőpiaci kihívások, szakmai idegen nyelv
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:36
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet