A termékek minőségének, s a minőséghez kapcsolódó költségek alakulásának vizsgálata a Freudenberg Sealing Technologies Kft-nél

Radicsné Labát Dorottya (2023) A termékek minőségének, s a minőséghez kapcsolódó költségek alakulásának vizsgálata a Freudenberg Sealing Technologies Kft-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of RADICSNÉ_LABÁT_DOROTTYA_VFPZR4.pdf] PDF
RADICSNÉ_LABÁT_DOROTTYA_VFPZR4.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. November 13..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Radicsné_Labát_Dorottya_VFPZR4.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Radicsné_Labát_Dorottya_VFPZR4.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (552kB)
[thumbnail of SZTK_O_Radicsné_Labát_Dorottya.pdf] PDF
SZTK_O_Radicsné_Labát_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2043. November 13..

Download (424kB)
[thumbnail of Radicsné Labát Dorottya.pdf] PDF
Radicsné Labát Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (204kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat, javaslat.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat, javaslat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (641kB)

Absztrakt (kivonat)

A minőségi költségek alakulását egy autóipari vállalat minőségi adatai alapján végeztem, ahol a minőségnek nagyon fontos szerepe van. Az elemzés során a hangsúly a selejtköltségek vizsgálatán volt. Végig vizsgálva először a gyártási folyamat mely területén fordul elő a selejtköltség A számításokkal azon területek kerültek feltárásra, ahol a selejtköltsége nagy százalékban előfordul. Elemezve mely gépen és mely termékeknél fordul elő. Melyik az a terület a gyártás folyamán, ahol érdemes felülvizsgálni a folyamatokat, esetleg képzéseket, oktatásokat tartani a dolgozók számára, hogy még hatékonyabban tudják végezni a feladatokat, még kevesebb selejtköltséggel. Az elemzések eredményeként a 49478278 számú termék gyártási folyamatát lenne célszerű felülvizsgálni. A gyártási folyamatokat, gépbeállításokat átvizsgálni. A legtöbb selejt a 60030577 számú gépnél található.A controlling és a minőségmenedzsment között szoros a kapcsolat. A tervek meghatározása a mutatószámok kidolgozása alapján mérni lehet a minőségköltségeket. A controlling tevékenységnek fontos szerepe van a döntéstámogatásban. A controllingnak különböző információigénye merül fel az elemzések elvégzéséhez, ami alapján javaslatokat és intézkedéseket tehet a minőségi osztály felé. Rámutatva azokra a területekre, ahol beavatkozás szükséges. Ezzel a minőségi osztály is hatékonyabban tudja végezni a feladatát. Az adatok feldolgozásához, elemzéséhez feltétlenül szükség van a minőségi terület alapszíntű ismeretére, a még hatékonyabb vizsgálatok, elemzések érdekében. A minőségköltségek követése hozzájárul a termékek vevők által elfogadott minőségéhez, és a többlet árbevétellel együtt javítja a vállalat nyereségét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Medrala Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: controlling, controllingszemlélet, minőség, minőségcontrolling, minőségköltségek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:34
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet