Az Anonim Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetének elemzése a beszámolók alapján

Vérten Ákos Péter (2023) Az Anonim Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetének elemzése a beszámolók alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vérten_Ákos_Péter_C69TH5.pdf] PDF
Vérten_Ákos_Péter_C69TH5.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Vérten_Ákos_Péter.pdf] PDF
BA_O_Vérten_Ákos_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (236kB)
[thumbnail of Vérten Ákos Péter_szakdolgozat bírálat és javaslat.PDF] PDF
Vérten Ákos Péter_szakdolgozat bírálat és javaslat.PDF
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (971kB)
[thumbnail of verten_akos_peter_biralat_avdh.pdf] PDF
verten_akos_peter_biralat_avdh.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (416kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban átfogóan elemzem egy meg nem nevezett vállalkozás (Anonim Kft.) vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét a 2019-2022-es időszakban. Az elemzés során a vállalkozás éves beszámolóinak alapos vizsgálata alapján történt, kiemelve a mérleg, eredménykimutatás és a kiegészítő mellékletből kinyerhető releváns információkat. A szakdolgozatom egyik célja, hogy hangsúlyozzam, hogy az éves beszámolók nem csupán kötelezően elkészítendő dokumentumok, hanem gazdag információforrások, amelyekből alapos elemzéssel értékes következtetéseket lehet levonni. A szakdolgozatom fókuszában egy 1989-ben alapított leányvállalat áll, mely a félvezetők és elektronikai chipek gyártásával foglalkozik. A vállalat dinamikus fejlődésen ment keresztül, mely még napjainkban is tart. A 2022. évi jelentős ingatlanberuházását és a műszaki gépállomány növelése, és finanszírozási stratégiája azonban likviditási kockázatokat okozott a releváns évekre. A likviditási mutatók alacsony szintje súlyos következményekkel járhat hosszú távon, bár a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó specifikumok enyhítik a helyzet súlyosságát, de a jövőben mindenképpen javasolt, hogy a vállalatvezetés gondolja át a hitelezési stratégiát a likviditás stabilitásának érdekében. A jövedelmezőségi helyzet elemzése során bemutatom a tárgyi eszközök növekedésének és a devizaárfolyamok változásának hatását. Az orosz-ukrán háború indirekt hatásai miatt az EUR/HUF árfolyam romlása növelte a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításait ezzel drasztikusan rontva az üzleti év gazdálkodását. Az exportorientált vállalkozások esetében a devizaváltozásoknak jelentős hatásai vannak, mely a vizsgált években megmutatkozott. A vállalat nagy volumenű beruházásokat hajtott végre, ami a hosszútávú megtérülés és az eredményesség potenciális növekedése mellett rövidtávon likviditási kockázatot eredményezett. A pandémia és a globális alkatrészhiány tovább nehezítette a vállalkozás helyzetét, de a termelés növekedése a jövőben javuló makrogazdasági tényezők mellett nyereséges éveket ígérhet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21th century, beruházás(ok) finanszírozása, beszámoló(k) elemzése, éves beszámoló elemzése, likviditásmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:34
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet