Cash flow és más részlettervek összhangjának értékelése a Medicontur Orvostechnikai Kft-nél

Németh Mária (2023) Cash flow és más részlettervek összhangjának értékelése a Medicontur Orvostechnikai Kft-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Németh_Mária_UQ4EJ1.pdf] PDF
Németh_Mária_UQ4EJ1.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 11..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Németh Mária_UQ4EJ1.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Németh Mária_UQ4EJ1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (57kB)
[thumbnail of SZT_O_Németh_Mária.pdf] PDF
SZT_O_Németh_Mária.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 11..

Download (231kB)
[thumbnail of Németh_Mária.pdf] PDF
Németh_Mária.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (397kB)
[thumbnail of Németh_Mária_UQ4EJ1_Szakdolgozat_bírálat_ Sütöri_Donát.pdf] PDF
Németh_Mária_UQ4EJ1_Szakdolgozat_bírálat_ Sütöri_Donát.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájául a Medicontur Orvostechnikai Kft. cash flow tervezési mechanizmusának vizsgálatát választottam. Szakirodalmi áttekintés keretében kifejtettem a cash flow értelmezési lehetőségeit, ismertettem, milyen séma alapján kell a tételeket csökkenésekre és növekedésekre bontani. Tájékoztatást adtam arról, hogy a mérleg és az eredménykimutatás nem képes teljeskörűen bemutatni a gazdálkodó pénzügyeit, így az éves beszámolót benyújtó vállalkozásoknak kötelezően el kell készíteni cash flow kimutatásukat. Kifejtettem a cash flow készítés metódusait, vagyis, hogy a kimutatás készülhet direkt, indirekt és kombinált módszerrel. Direkt módszerrel a befektetési és a finanszírozási cash flow készíthető el, ezeknek alapja a könyvelésekben megtalálható gazdasági események adatai, azaz az analitika. Ennél a módszernél a készpénzbevételeket állítjuk szembe azokkal a kiadásainkkal, amelyek csökkentették pénzeszközeinket. Indirekt módszerrel a működési cash flow készül, melynek kiinduló adata az adózás előtti eredmény. A kombinált módszert a direkt és indirekt módszer kombinációjából kapjuk. A cash flow kimutatás összetételének bemutatásakor részleteztem a működési, a befektetési és a finanszírozási cash flow-t. A működési cash flow nevéből adódóan a napi működéshez, szokásos tevékenységhez kapcsolódó pénzáramlásokat szemlélteti, megmutatja, milyen eredménnyel tud a gazdálkodó pénzt termelni tevékenységéből. A beruházási cash flow esetében a befektetések megtérülését követhetjük nyomon. Növekvő cég esetében növekednek a pénzkiáramlások, mivel csak beruházások végrehajtásával tudja a megnagyobbodó igényeket kielégíteni. A finanszírozási cash flow keretében pedig a tőkében, hitelekben történő változások figyelhetőek meg. Az elméleti tájékoztatás befejezéseként a cash flow tervezés, elemzés tárgykörét jártam körül. Rámutattam, hogy a likviditásmenedzsment alapja a pontos előrejelzés, ezért feltétlen szükséges a pénzkiadásokat, -bevételeket részletekbe menő alapossággal nemcsak tételenként, hanem dátumokkal is tervezni, mivel csak így lesz képes a vállalkozó a kihasználatlan pénzkészleteit minimálisra csökkenteni. Az alapos tervezést követő megvalósítás után fontos az események vizsgálata. Az elemzés keretében meg kell vizsgálni a pénzáramlások belső összetételét és ki kell számítani a cash flow-hoz kapcsolódó mutatószámokat. Belső összetétel vizsgálat részeként egy táblázatban összeszedve kell a három részterület – folyamatos működés, befektetési és finanszírozási tevékenység – forrásainak és felhasználásainak arányait megvizsgálni, valamint még pontosabb képet kaphatunk a vállalatról, amennyiben az adósságfedezeti, adósságszolgálati, kamatfedezeti és befektetés-finanszírozási mutatókat is kiszámítjuk. Sor kerülhet még az elemzés részeként az árbevétel arányos és a tőkearányos jövedelmezőség kalkulálására is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Sütöri Donát
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: cash flow elemzése, cash flow tervezés, controlling - kontrolling, controlling tervezés, pénzeszközök
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:33
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet