Szeidl Tamás (2023) A vállalkozás üzleti terv készítésének rendszere, szabályozottsága. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
Záródolgozat_SzT_20231208.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (739kB) |
|
PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_SZT_20231208.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (314kB) |
|
PDF
Szeidl_T_gyzs.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (138kB) |
|
PDF
Záró dolgozat bírálat_SZT_20231209.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (658kB) |
Absztrakt (kivonat)
Záródolgozatomat egy közétkeztetési iparágban tevékenykedő hazai tulajdonosi hátterű közétkeztető vállalatról készítettem. A közétkeztetés fogalom körébe tartozik a nevelési és oktatási intézményekben lévő gyermekek részére, a szociális ellátásban részesülő ellátottak részére, valamint a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás. A közétkeztetés keretein belül Magyarországon naponta másfél-kétmillió ember étkezik. A közétkeztetés rendkívül jelentős méretű piaccal rendelkezik, ugyanakkor egy összetett és többszereplős szolgáltatás, mivel a szolgáltatás megrendelője és fogyasztója jellemzően nem ugyanaz a piaci szereplő. Az ellátási forma a megrendelői és a fogyasztói igények szerint változhat. A megrendelők a városok önkormányzatai, az egyes intézmények, vagy több intézményt integráló intézménycsoportok. A fogyasztó az, aki elfogyasztja a szolgáltatásként előállított és átadott ételeket. A megrendelt étkezések, ételek biztosításáért a szolgáltatók a felelősek. A megrendelők a szolgáltatókat bízzák meg az érintett fogyasztók ellátásával. A vállalkozás átlagosan naponta több mint 120.000 fogyasztót lát el a különböző szolgáltatási területein, ellátástól függően napi 1-5x étkezést szolgáltat. Szemléltetésképpen például az általános iskola ellátás napi háromszori (tízórai, ebéd, uzsonna), – azonban utóbbi esetén előfordul, hogy a szülők csak ebédet választanak), a középiskolai ellátás napi egyszeri (ebéd), míg a bentlakásos intézményben történő idős ellátás napi ötszöri (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) étkeztetést foglal magába. A cégcsoport jelenleg 14 megyében, 8 megyei jogú városban, Budapest 5 kerületében, valamint számos vidéki városban és kisebb településen látja el a fogyasztóit frissen készült, meleg étellel. Jelenleg 36 db nagyobb gazdálkodási egységgel rendelkezik, másképpen fogalmazva: területet lát el. Témaválasztásom oka, hogy jobban megismerjem a vállalatok egyik legfontosabb menedzsment elemét. Az üzleti tervezésben elsősorban annak jövőorientációja keltette fel az érdeklődésem. A tervezés szükségessége a vállalatok irányítási eszköz tárában megkérdőjelezhetetlen, hiszen felgyorsult világunkban csak azok a vállalkozások lehetnek versenyképesek, amelyek a külső és belső hatásokat állandó figyelemmel kísérik, ezáltal hatékonyan, a megfelelő időben tudnak azok bekövetkezésére reagálni. Dolgozatomat egyrészt az üzleti tervezésben jártas vezetőkkel és munkatársakkal végzett interjúkra, másrészt pedig saját korábbi munkatapasztalataimra és megfigyeléseimre alapozom. Záródolgozatomban a korábban már említett vállalkozás üzleti terv készítésének rendszerét és szabályozottságát mutattam be és elemeztem. A dolgozat megírásával arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a szakirodalomban leírt üzleti tervezés mely tartalmi elemeiben tér el a vállalkozás gyakorlati üzleti tervezésétől. A szakirodalomban végzett kutatásaim során több alkalommal is találkoztam azzal, hogy az egyes szerzők iránymutatást adnak az üzleti terv tartalmi és formai elemei, a terv készítés személyi és tárgyi feltételei, valamint a tervkészítés szabályozottsága vonatkozásában. Azonban több írásban is megállapítást nyert, hogy az üzleti terveknek nincs egységes sémájuk, mivel mind egy adott célra és egy adott vállalkozásra készülnek. Az általam vizsgált vállalkozás üzleti terv készítési rendszere és szabályozottsága is teljesen vállalat specifikus. Az iparági sajátosságból és regionális szeparációból adódóan egyedi üzleti terv készül el, ugyanis nem egy teljes vállalkozás, hanem minden önálló gazdálkodási (ún. területi) egység tevékenységének összefoglalásaként nyilvánul meg. Az egyes tervek összehasonlítása által hatékonyan összemérhetők az egyes területek gazdasági eredménye. Záródolgozatomban arra a megállapításra jutottam, hogy a vállalkozás által készített üzlet tervek teljeskörűek és megfelelnek a tulajdonosok és felső vezetők által támasztott igényeknek. Az üzleti terv készítői felé néhány javaslattal élek, kérem, hogy fontolják meg az általam feltárt észrevételek gyakorlati tervezésbe való beépítését. Elsőként szeretném megemlíteni, hogy a tervezés átfogóbbá tehető a tervezésbe bevont személyek körének bővítésével. Az egységvezetők bevonásával hatékonyabbá és pontosabbá válna a tervezés folyamata a munkaerő gazdálkodásának és az üzemeltetési költségek meghatározása terén. Másodszor, néhány likviditási mutatószám meghatározásával gazdálkodási szempontból informatívabbá tehető a tervezés (például fedezeti pont, befektetés és beruházás elemzés). Harmadszor, pedig hatékonyság növelhető automatizált tervezési módszer alkalmazásával. A táblázatkezelő programban készített üzlet terv összeállítása viszonylag gyors. Mivel azonban összesen 36 darab üzleti tervet kell előállítani mindössze 3 hónap leforgása alatt – nagymennyiségű változó figyelembe vételével –, ezért célszerű lehet üzleti tervkészítő program használatával lerövidíteni a tervezés idejét, hatékonyabbá tenni a tervezés folyamatát.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Menedzsment és Vállalkozás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | gazdálkodás irányítás, költséggazdálkodás, összehasonlító elemzés, üzleti tervezés, vállalkozás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Jún. 28. 10:33 |
Utolsó módosítás: | 2024. Jún. 28. 10:33 |
Actions (login required)
Tétel nézet |