A pandémia hatása a tisztítószereket forgalmazó cégek vagyoni és jövedelmezőségi helyzetére összehasonlító elemzések használatával

Óvári Kristóf (2023) A pandémia hatása a tisztítószereket forgalmazó cégek vagyoni és jövedelmezőségi helyzetére összehasonlító elemzések használatával. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Óvári_Kristóf_LSO1R3.pdf] PDF
Óvári_Kristóf_LSO1R3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Óvári_Kristóf.pdf] PDF
BA_O_Óvári_Kristóf.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (282kB)
[thumbnail of BA_B_Óvári_Kristóf.pdf] PDF
BA_B_Óvári_Kristóf.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (185kB)
[thumbnail of Óvári Kristóf.pdf] PDF
Óvári Kristóf.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (215kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat célja az érdeklődési körnek megfelelően a vállalkozások beszámolóinak elemzése volt a pandémia idején. A kutatás azt célozta, hogy a felhasznált források és az elemzések segítségével hasznos tudást szerezzenek a szerzők, amit később a munkájuk során is hasznosíthatnak. Két tisztítószer gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalatot vizsgáltak, hogy feltárják, hogyan befolyásolta a pandémia a gazdasági helyzetüket.A piacgazdaság hatékony működése érdekében elengedhetetlen a megfelelő információ birtoklása a döntésekhez. Ez érvényes mind a vállalkozásokra, mind a befektetőkre, akik megbízható információkra vágynak a vállalatok gazdálkodásáról. A számviteli törvény meghatározza a beszámoló felépítését és tartalmi követelményeit, ami alapján az elemzők értékelhetik a vállalkozások vagyoni és pénzügyi helyzetét, valamint a jövedelmezőségüket.A gazdasági elemzésnek számos módszere van, amelyek közül a viszonyszámok, likviditás elemzése és pénzfolyás vizsgálata kiemelkedő fontosságú. A dolgozatban a szerzők két vállalat helyzetét vizsgálják meg, összehasonlítva az előző évek adataival és más vállalatok teljesítményével. Az elemzések segítenek megtéríteni a vállalatok gazdasági helyzetét, azonban ehhez a vállalkozások részleteinek és az üzletág ismeretének ismerete szükséges.A kutatás fő része a beszámolók alapján készült elemzés, amely során a mérleg és eredménykimutatás adatainak szerkezetét elemezték, majd mutatószámokkal igyekeztek átfogó képet alkotni a vállalkozások gazdasági helyzetéről. A szakirodalmi áttekintés után a vírushelyzet által bevezetett releváns rendelkezések is bemutatásra kerültek a kutatás során.Ez a szöveg részletesen bemutatja a szakdolgozat témáját, az általános megközelítést a vállalkozások elemzésére és azok jelentőségére a gazdasági döntéshozatalban. Az alapvető megközelítések és az elemzési módszerek áttekintése kiemeli a dolgozat komplexitását és a részletekbe menő kutatási módszereket a cégek gazdasági helyzetének felmérésében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mundt Carsten
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatelemzés - adatbányászat, beszámoló, eredménykimutatás, mérlegelemzés, vagyonelemek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:33
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet