A controllingbeszámolók szerkesztése, tartalmának kialakítása a vállalati sajátosságok figyelembevételével

Vidomusz Ákos Tamás (2023) A controllingbeszámolók szerkesztése, tartalmának kialakítása a vállalati sajátosságok figyelembevételével. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vidomusz_Ákos_Tamás_OUW5JK.pdf] PDF
Vidomusz_Ákos_Tamás_OUW5JK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Varian_titkosítási kérelem.pdf] PDF
Varian_titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (51kB)
[thumbnail of BA_O_Vidomusz_Ákos_Tamás.pdf] PDF
BA_O_Vidomusz_Ákos_Tamás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (205kB)
[thumbnail of BA_B_Vidomusz_Ákos_Tamás.pdf] PDF
BA_B_Vidomusz_Ákos_Tamás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (374kB)
[thumbnail of Vidomusz Ákos Tamás _belső_bírálat_NK.pdf] PDF
Vidomusz Ákos Tamás _belső_bírálat_NK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (203kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat keretein belül a szervezetek belső beszámolási folyamatát szeretném ismertetni az elméleti háttér áttekintésével, és egy általam választott vállalat és az azon belüli folyamatok megvizsgálásával, és bemutatásával a beszámolási kötelezettséggel rendelkező munkatársakkal készített interjúk alapján. Az elméleti háttér feltárása során bepillanthatunk a controlling munkakör kialakulásába és a fejlődés mostani szakaszába. A fejlődéssel járó kibővült feladatkör megkívánja a szélesebb pénzügyi, statisztikai és számítástechnikai ismereteket. A controllerek feladatkörébe többek között beletartozik a vállalaton belüli beszámolás, ami a működés során keletkető adatokból való információ előállítására alapul. Az adatokból a szükséges információkat többféleképpen előállíthatják a szakemberek. Az adatok értelmezésére használt vállalati módszerek között szerepelnek a statisztikai módszerek, amelyekhez adatelemzési technikák párosulnak. A statisztikai módszerek között a következők szerepelhetnek: klaszteranalízis, korrelációanalízis, diszkriminancia-analízis, faktoranalízis, regresszió analízis. Ezekhez a statisztikában használatos módszerekhez tartoznak az alábbi adatelemzési technikák: adatok összegzése, szegmentáció, klasszifikáció és a predikció. Továbbá, a kvantitatív adatokból mutatószámok is létrehozhatók, melyeket többféleképpen felhasználhatunk a kontextustól függően. A mutatószámok tartozhatnak az eredménymutatók csoportjaiba: KPI, KRI, PI, RI. Ezek továbbá rendszerekbe is rendezhetők, mint például a Balanced Scorecard, mely széleskörben képes a vállalati teljesítmény mérésére. Az információ előállítása önmagában azonban nem elég, prezentálni is tudni kell. A prezentációban segíthetnek a különböző adatfeldolgozó és adatvizualizációs szoftverek. Ezek segítségével az adatokkal való számításokat elvégezhetjük, majd az így kapott értékeket bemutathatjuk a körültekintően megválasztott grafikonokkal és táblázatokkal, melyeket dashboardokba rendezhetünk. Ezen elméleti hátteren alapulva az interjú készítés módszertanával vizsgáltam meg az általam választott vállalat belső folyamatait, és az így kapott esettanulmány visszaigazolást ad arra, hogy a szervezeteken belüli megfelelően kialakított beszámolási rendszer nem csak az elméletben rendelkezik kiemelet fontossággal, mivel ezt gyakorlatban is igyekeznek a lehető leghatékonyabb módon létrehozni a vállalatok.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Angyal Levente
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, Adatvizualizáció, controlling, controllingbeszámoló, információáramlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:33
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet