Digitális innováció a controllingban

Nagy Eszter (2023) Digitális innováció a controllingban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nagy_Eszter_I5IQN0.pdf] PDF
Nagy_Eszter_I5IQN0.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (900kB)
[thumbnail of Nagy Eszter_I5IQN0_titkostás.pdf] PDF
Nagy Eszter_I5IQN0_titkostás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (235kB)
[thumbnail of BA_O_Nagy_Eszter.pdf] PDF
BA_O_Nagy_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (197kB)
[thumbnail of BA_B_Nagy_Eszter.pdf] PDF
BA_B_Nagy_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (464kB)
[thumbnail of Nagy Eszter.pdf] PDF
Nagy Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (249kB)

Absztrakt (kivonat)

Az egyre jobban digitalizált világban, amiben jelenleg is élünk, az információtechnológia és a digitális eszközök robbanásszerű fejlődése nemcsak a mindennapi életünkre van nagy hatással, hanem jelentős változásokat hozott a vállalkozások működésében és irányításában is. A controlling, mint a vállalatok pénzügyi és üzleti irányításának kulcsfontosságú területe, különösen érintetté vált a digitális átalakulás során. Ezért a szakdolgozatom célja a controllingra gyakorolt új digitális technológiák feltárása, vizsgálata. Már minden vállalat számára egyértelművé válik, hogy a digitalizáció okozta változásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. A digitalizációval járó előnyök minél okosabb, hatékonyabb kihasználásával lehetősége van a vállalatnak lendületes fejlődésre, nagyobb versenyelőny megteremtésére. Az ideális üzleti modell innovációja segíthet a dinamikus környezethez való gyors alkalmazkodásban és a versenyképesség javításában. Az üzleti döntéshozatal és a stratégiai tervezés terén a digitális technológiák széles körű alkalmazása új lehetőségeket teremt a controlling számára. Az adatgyűjtés, elemzés és feldolgozás terén a technológiai fejlesztések lehetővé teszik a nagy mennyiségű adat hatékony kezelését és kihasználását. Az automatizáció és az üzleti intelligencia alkalmazása a controlling folyamatokban gyorsabb, pontosabb elemzést és jelentést tesz lehetővé, illetve hozzájárul a vezetők megbízhatóbb, megalapozottabb döntéstámogatásához. A digitalizáció egy adott vállalat méret fölött mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy a kollégák gyorsan hozzáférhessenek a szükséges információkhoz. Azonban a digitális újításokhoz kapcsolódó projektek költségesek és a bevezetésük is ideiglenesen több terhet ró a kollégákra. Ezért a megfelelő rendszer kiválasztásánál szükséges felmérni azt, hogy valóban olyan rendszer kerüljön bevezetésre, ami a vállalat érdekeit szolgálja. Továbbá nélkülözhetetlen a megfelelő projektmenedzsment rendelkezésre állása. Kijelenthető, hogy az automatizálás szüntet is meg munkahelyeket, de ezzel együtt újakat is teremt. A munkafolyamatok átalakulnak a digitális technológiai újítások következtében, az emberi gondolkodás- és látásmód szükségessége nem tűnik el, a digitális változás innovációs ereje megköveteli, hogy az emberek egy újfajta szemléletmóddal kezdjenek el gondolkodni. Ennek okán megváltoznak a controllerekkel szemben felállított kompetenciabeli követelmények is, nagyobb szerepet kap az informatikai tudás szükségessége a komplex üzleti környezet széleskörű ismerete mellett. Egy vállalat innovációs projektjének sikerességét tekintve nagyon sok múlik azon, hogy sikerül-e átállítani, jobb irányba terelni, módosítani a vezetők és a munkatársak gondolkodását, szemléletmódját. A cél az, hogy ne legyenek konzervatívak, nyissanak az innovatív változás, a megújulás felé.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kocsis Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció, controlling, digitalizáció, innováció, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:32
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet