A Candy Hoover Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata a 2018-2022. évi beszámolók alapján

Pusztai-Tápai Dorottya (2023) A Candy Hoover Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata a 2018-2022. évi beszámolók alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Pusztai-Tápai_Dorottya_EEJDB9.pdf] PDF
Pusztai-Tápai_Dorottya_EEJDB9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Pusztai-Tápai_Dorottya.pdf] PDF
BA_O_Pusztai-Tápai_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (206kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_PusztaiTápaiDorottya.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_PusztaiTápaiDorottya.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (228kB)
[thumbnail of Pusztai-Tápai_Dorottya_EEJDB9.pdf] PDF
Pusztai-Tápai_Dorottya_EEJDB9.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a Candy Hoover Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetéről készítettem a 2018-2022. évi beszámolók alapján. A dolgozat során megvizsgáltam, hogy a vállalkozásra volt-e valamilyen hatással a 2020-2021-es évet érintő koronavírus járvány okozta gazdasági válság. Illetve másik hipotézisem során azt figyeltem meg, hogy az elmúlt évek során fejlődött-e a vállalkozás gazdasági helyzete. A vizsgálatok során alkalmaztam a vertikális és horizontális mutatószámokat, melyek a vagyoni helyzet változását mutatják és látható volt, hogy a vállalkozás pozitív változáson ment keresztül ebben az időszakban, ugyanakkor a 2020-2021-es évben, visszaesés látható, mely betudható a pandémiának, ami érintette a vállalkozás gazdasági helyzetét is, hiszen ebben az időszakban a termékek exportja is nehézségekben ütközött a korlátozások miatt, illetve az emberek is kisebb hajlandóságot mutattak háztartási gépek vásárlására. A pénzügyi helyzet tekintetében a vállalkozás üzemi (üzleti) tevékenysége sokkal kedvezőbb, mint a 2018-as évben volt, azonban az adózás előtti, illetve az adózott eredmény nem, ami a pénzügyi műveletek eredményének negatív hatása miatt következett be. A jövedelmezőségi helyzet vizsgálatakor több terület jövedelmezőségét is megvizsgáltam, beleértve az árbevétel arányos jövedelmezőséget, mely esetében szintén kedvező változás következett be az üzemi (üzleti) tevékenység eredményében, azonban az adózás előtti eredmény ismét kedvezőtlen változást mutat. Ugyanez mondható el a tőkearányos jövedelmezőség esetében is. Az élőmunka-arányos jövedelmezőség azonban sokkal kedvezőbb, mint a korábbi években. Ezen mutatók esetében is megfigyelhető a pandémia időszakában történő kedvezőtlen változás. A dolgozat során kitértem még a vállalkozás hatékonyságára, illetve mivel kereskedelmi és termelőtevékenységet végző vállalkozásról van szó, így a termelésiérték mutatóit is megfigyeltem. Összességében elmondható, hogy a vállalkozás sokkal kedvezőbb helyzetben volt 2022-ben a 2018-as évhez képest, azonban a világjárvány okozta gazdasági válság ezen vállalkozásra is jelentős negatív hatással bírt. A gazdasági helyzet pozitív változása várható az elkövetkező években is, a 2023-tól forgalmazott prémium minőségű Haier termékek forgalmazása miatt, mely sokat lendíthet a vállalkozás gazdasági helyzetén, azonban erről csak az elkövetkező évek vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálatával kaphatunk valós képet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hatékonyság, jövedelmezőség, koronavírus-járvány (COVID-19), pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:32
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet