A mesterséges intelligencia és robotika forradalmának hatása az emberi erőforrás-gazdálkodásra

Tóth Barbara (2023) A mesterséges intelligencia és robotika forradalmának hatása az emberi erőforrás-gazdálkodásra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of TÓTH_BARBARA_C7KYS7.pdf] PDF
TÓTH_BARBARA_C7KYS7.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_TÓTH_BARBARA.pdf] PDF
BA_O_TÓTH_BARBARA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (314kB)
[thumbnail of Toth_Barbara_ZAROVIZSGA_SZAKDOLGOZAT_BIRALAT_avdhA4-f126455d-52e2-4c73-8916-9630a6b48985.pdf] PDF
Toth_Barbara_ZAROVIZSGA_SZAKDOLGOZAT_BIRALAT_avdhA4-f126455d-52e2-4c73-8916-9630a6b48985.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (338kB)
[thumbnail of BA_B_TÓTH_BARBARA.pdf] PDF
BA_B_TÓTH_BARBARA.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (179kB)

Absztrakt (kivonat)

AbsztraktSzakdolgozatom témája a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika hatása az emberierőforrás-gazdálkodásra. Szakmai gyakorlatom révén olyan munkakörnyezetben volt szerencsém elhelyezkedni, ahol ez a téma igen aktuális és számos választ kaptam kollégáimtól a kérdéseimre. A kutatásom során főként arra keresem a választ, hogy alapozott-e a félelem miszerint a jövőben elveszik a robotok az emberek munkáját, egyre jobban kiszorul a társadalom egy része a munkaerőpiacról, biztonságos tudomány az MI, vagy sem. Ezeket a kérdéseket aktuális szakirodalmak felhasználásával, saját tapasztalatom által és végül egy mélyinterjúval fogom megválaszolni. Mélyebb részletekben taglalom a robotizált folyamatautomatizálást, más néven RPA, és annak eszközeit, működését, felhasználását, előnyét és hátrányát. Részletesen kifejtem a Business Process Model and Notation (BPMN) és a Unified Modeling Language (UML) aktivitás diagramm közti hasonlóságokat, különbségeket, mindkettő előnyét, hátrányát, alkalmazási területeiket. Emellett kitérek a mesterséges intelligencia alapelvére, számos formájára, ezeknek a formáknak működésére, felhasználására, előnyére és hátrányára, valamint egy tanulmányon keresztül szemléltetem az elmúlt évek mesterséges intelligencia formáinak előfordulását és az előfordulási számnak növekedését a közszférában. Bemutatom ábrákon az ügyintézés menetét a robotizáció előtti időből, jelenleg a robotizáció segítségével, és egy tervezetet, hogy a jövőben miképp nézhet ki az ügyintézés, ahol szoftverrobotok és a mesterséges intelligencia is együttműködik folyamatban. Végül mélyinterjúval zárom a szakdolgozatom, amiben volt szerencsém cégen belül egy munkatársammal megvitatni kérdéseimet. Számára igen aktuálisak voltak a kérdéseim, mivel ő és csapata pár éve átesett egy átalakuláson, amiben egy, majd több folyamat is automatizálva lett a munkájukból. Azonban ahelyett, hogy a valaki elvesztette volna az állását, csak kevesebb túlóra és kiszámíthatóbb mindennapokat kaptak, amiket maguknak tudnak beosztani, anélkül, hogy aggódni kellejen, hogy egyik napról a másikra rengeteg feldolgozandó ügy zúdulna a nyakukba. A mélyinterjú további kérdéseit a szakdolgozatom végén részletezem. A kutatásom eredményét, személyes véleményemet a témában, és a jövőről alkotott képemet végül a szakdolgozatom végén, az összefoglalásban írom le.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, emberi erőforrás - munkaerő, irodaautomatizálás, mesterséges intelligencia, robotok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:31
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet