A transzferárazási módszerek és a nemzetközi adóoptimalizáció hatékonyságának vizsgálata: Az értékesítés funkcióelemzése és kapcsolt felek közötti ügyletek összehasonlítása

Szakolczai Döme Koppány (2023) A transzferárazási módszerek és a nemzetközi adóoptimalizáció hatékonyságának vizsgálata: Az értékesítés funkcióelemzése és kapcsolt felek közötti ügyletek összehasonlítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakolczai_Döme_FPY5IY_szakdolgozat.pdf] PDF
Szakolczai_Döme_FPY5IY_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Szakolczai_Döme_FPY5IY_absztrakt.pdf] PDF
Szakolczai_Döme_FPY5IY_absztrakt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (103kB)
[thumbnail of MA-Szakolczai Döme Koppány_Transzferárazás.pdf] PDF
MA-Szakolczai Döme Koppány_Transzferárazás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (332kB)
[thumbnail of Szakolczai Döme Koppány szakdolgozat bírálat.pdf] PDF
Szakolczai Döme Koppány szakdolgozat bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (195kB)

Absztrakt (kivonat)

Az absztraktban bemutatott szakdolgozat fő célja a transzferárak értékelése, különös tekintettel a kapcsolt felek közötti szolgáltatások jövedelmezőségére és költségeire. A kutatás három kulcsfontosságú területre összpontosít: transzferár módszerek alkalmazása, dokumentációs követelmények elemzése, valamint az adóhatóságok ellenőrzése során felmerülő potenciális problémák azonosítása. A transzferár módszerek közül kiemelten vizsgálom a TNMM (Tranzakciók Nettó Nyereség Mutatója) módszert, amely lehetővé teszi mind a gyártó, mind az értékesítő entitások jövedelmezőségének vizsgálatát. A bruttó haszonkulcs, költség és jövedelem módszerek alkalmazásakor a számviteli eltérések kihívásokat jelenthetnek, és ezért analógiák és párhuzamok kialakítása szükséges a helyes transzferárak meghatározásához. Kiemelt figyelmet fordítok a start-up költségek és egyéb egyedi tényezők megfelelő kezelésére, mivel ezek kulcsfontosságúak a helyes transzferár meghatározásában. A Master file hiányosságai, különösen a tulajdonosi struktúra és az értéklánc szerepek bemutatásának elhagyása jelentős hatással lehet a transzferár ellenőrzések hatékonyságára. Az immateriális javak hiánya vagy elégtelensége a dokumentációban növelheti a vitás ügyek gyakoriságát. A Local file-ok pontatlanságai, a funkcióelemzés hiányosságai, és a hiányzó benchmark elemzés a dokumentációs hibákat tovább gyarapíthatja. Az elutasítási mátrix szerepének kiemelése, és az elutasítás okainak folyamatos dokumentálása elengedhetetlen az adóhatósági ellenőrzések során. A vállalatok közötti kapcsolatok alapos vizsgálata és a funkcionális profil megfelelőségének biztosítása is kritikus fontosságú. A helyes PLI-számítás és benchmark elemzés hangsúlyozása révén elérhetők a megfelelő transzferárak, ugyanakkor felhívva a figyelmet az összehasonlíthatósági elemzés során felmerülő potenciális problémákra. A tanulmány összességében azt mutatja be, hogy a transzferárazási folyamat során számos kritikus tényezőt kell figyelembe venni. A helyes transzferárak meghatározásához elengedhetetlen a dokumentáció részletes és megbízható összeállítása, valamint a megfelelő módszerek és elvek alkalmazása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügyi

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóegyezmény szerinti adózás, adóhatósági eljárás, adózási szerződések, elszámolóár(ak), transzferár(ak)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:31
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet