„Az orosz-ukrán háború kitörése okozta gazdasági helyzet hatása a Horváth Építőmester Zrt. Középvállalkozásra”

Szegedi Vivien (2023) „Az orosz-ukrán háború kitörése okozta gazdasági helyzet hatása a Horváth Építőmester Zrt. Középvállalkozásra”. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szegedi Vivien_szakdolgozat.pdf] PDF
Szegedi Vivien_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (239kB)
[thumbnail of 2. számú melléklet.pdf] PDF
2. számú melléklet.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 06..

Download (59kB)
[thumbnail of Szegedi Vivien_szakdolgozat összefoglaló.pdf] PDF
Szegedi Vivien_szakdolgozat összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 06..

Download (268kB)
[thumbnail of Külső konzulens_értékelés.pdf] PDF
Külső konzulens_értékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (875kB)
[thumbnail of Szegedi_Vivien_RG_szakdolgozat-biralat_2023december.pdf] PDF
Szegedi_Vivien_RG_szakdolgozat-biralat_2023december.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (259kB)

Absztrakt (kivonat)

Melléklet megnevezése: Szegedi Vivien_Szakdolgozati összefoglalóSzakdolgozatom bevezetésében a téma aktualitásának felvázolásával kezdtem, valamint a témaválasztásom indoklásával. Ezután a célmeghatározással együtt bemutattam kutatási tervemet.Primer kutatásomon szerint, 10 fővel készítettem mélyinterjút a témával kapcsolatban a Horváth Építőmester Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság irodájában, valamint szekunder kutatásom folytatásaként egy konkrét szerződés módosítási igény vizsgálatát mutattam be, amely szerződésmódosítás az orosz-ukrán háború következményeképpen volt szükséges.A dolgozat első részében, a szakirodalmi áttekintés során, részletesen tárgyaltam a kis- és középvállalkozási forma helyzetéről Magyarországon. A kontextusban bemutattam az aktuális tendenciákat, a vállalkozások növekedési potenciálját, és azokat a kihívásokat, amelyek befolyásolják ezeket a vállalkozásokat.Ezt követően kiemeltem a vállalkozásoknak a válságok kezelésében betöltött kulcsfontosságú szerepét, és részleteztem, hogy a válságkezelés sikeréhez nemcsak a válságok azonosítása, hanem hatékony reakció és alkalmazkodás is szükséges.A továbbiakban áttekintettem külföldi tudományos cikkeket, melyek alapján bemutattam az orosz-ukrán háború 2022 februárjától világszerte kiváltott gazdasági hatásokat. Hangsúlyoztam, hogy a konfliktus nem csupán a közvetlen résztvevő országokat érinti, hanem globális hatással van a vállalkozásokra, különböző ágazatokra és a nemzetközi kereskedelemre is.A dolgozat második részében részletesen bemutattam a Horváth Építőmester Zrt.-t, ahol a szakmai gyakorlatomat végeztem. Fókuszáltam a felmerült rendkívüli gazdasági helyzet kezelésére, különös tekintettel egy konkrét szerződésmódosítási igényre, melynek elkészítését elemeztem.Ezen keresztül részleteztem a szerződésmódosítási igény kidolgozásának folyamatát, beleértve a dokumentáció összeállítását, a jogi és pénzügyi elemzéseket, valamint az érintett felekkel való konzultációkat.A bevezetőben felvetett kérdésekre válaszul bemutattam, hogy hogyan ismerhetőek fel a kibontakozó válsághelyzetek, és milyen intézkedések követhetik ezeket a válságokat. Rámutattam az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásaira, különös tekintettel az építőiparra, és a szerződésmódosítási igény kidolgozásával érzékeltettem a kialakult inflációs helyzetet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: építőipar - építészet, háború, kis- és középvállalkozás - KKV, pénzügyi mutatók, szerződésmódosítás, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:31
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet