A digitális forradalom hatása a controllingra

Makrányi Kata (2023) A digitális forradalom hatása a controllingra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Makrányi_Kata_EQXN85.pdf] PDF
Makrányi_Kata_EQXN85.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 12..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítás_EQXN85.pdf] PDF
Titkosítás_EQXN85.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (963kB)
[thumbnail of BA_O_Makrányi_Kata.pdf] PDF
BA_O_Makrányi_Kata.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 12..

Download (335kB)
[thumbnail of BA_B_Makrányi_Kata.pdf] PDF
BA_B_Makrányi_Kata.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (152kB)
[thumbnail of Makrányi Kata_bírálat.pdf] PDF
Makrányi Kata_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (230kB)

Absztrakt (kivonat)

A controllerek kialakulása egészen az 1300-as évekig tekint vissza és azóta is folyamatos változáson és fejlődésen megy keresztül. Az eddigi talán legnagyobb változást a digitális forradalom adta lehetőségek okozzák, amely még a mai napig folyamatban van. Ezek magukba foglalják a digitalizációt, az automatizációt és a különböző technológiákat, eszközöket. Különböző megközelítéseket vizsgálva egyik számomra legszebb, amely leírja a controlling lényegét röviden egy hajómetaforára épül. Lényege az, hogy a controller a navigátor, a vállalat vezetője pedig a kapitány. Kettejük együttműködésén van a hangsúly, ez a vállalat működésének az alapja. A controllerek legfőbb feladatköre közé a tervezés, a mérés és elemzés, illetve a controlling beszámolási rendszer tartozik. Ezeknek az elvégzését jelentősen elősegítik, illetve a hatékonyságot és a gyorsaságot is növelik a digitális technológiák. A 4. és az 5. ipari forradalom vívmányai kulcsfontosságú szerepet játszanak a korábban már említett tervezés, mérés és elemzés, valamint a beszámolás folyamataiban egyaránt. A digitalizáció, valamint az automatizáció lehetőségeit kihasználva a manuális, ismétlődő feladatokat már nem feltétlen a controllereknek kell elvégezniük, hanem a technológiák elvégzik helyettük. Ezzel a folyamattal a megspórolt időt és energiát átvihetik olyan folyamatokba, amelyek komplexebbek, több szaktudást igényelnek. A controlling területen leginkább alkalmazott programok a következőek: Microsoft Excel, felhő alapú adattárolás és a Microsoft Power BI. Ezeknek, illetve további eszközöknek a használatával a vállalat teljesítménye is növelhető. Az előnyei mellett nem szabad megfeledkezni a veszélyeiről, amikre érdemes odafigyelni, sőt használatuk előtt akár konzultálni egy ehhez értő szakemberrel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hajcsus Brigitta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, controller, controlling, digitalizáció, ipari forradalom, kontrolling, tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:31
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet