Stratégiai menedzsment a KKV szektorban. A hosszú távú tervezés kihívásai a kis- és középvállalkozások körében - egy hazai startup stratégiáján keresztül bemutatva

Nagy Laura Kinga (2023) Stratégiai menedzsment a KKV szektorban. A hosszú távú tervezés kihívásai a kis- és középvállalkozások körében - egy hazai startup stratégiáján keresztül bemutatva. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nagy_Laura_Kinga_HJ58IL.pdf] PDF
Nagy_Laura_Kinga_HJ58IL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Nagy Laura Kinga.pdf] PDF
BA_O_Nagy Laura Kinga.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (231kB)
[thumbnail of Nagy Laura Kinga_GM_VM.pdf] PDF
Nagy Laura Kinga_GM_VM.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (162kB)
[thumbnail of zarovizsga szakdolozat biralat_Nagy Laura 2023-12-11.pdf] PDF
zarovizsga szakdolozat biralat_Nagy Laura 2023-12-11.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (886kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájául a magyarországi Taxually Kft. növekedési stratégiája szolgál. A szakdolgozat célja ismertetni azokat a tényezőket, amelyek együttes erejével egy alig pár éve indult magyar start-up egy nemzetközi szintéren jelentős szereplővé vált az ÁFA-bevallások terén. A dolgozat ismerteti a növekedési stratégia kulcsszerepét a vállalatnál, kitér a piaci és iparági erőkre, melyek befolyásolják a növekedési lehetőségeket. A dolgozat egy szakirodalmi áttekintéssel biztosít elméleti hátteret a továbbiakban használni kívánt analízisekhez, emellett egy komplex képet ad a stratégiai menedzsment kialakulását befolyásoló tényezőkről és irányzatokról. A komplex képet egy történeti áttekintés segíti, amely a stratégia fogalmának kialakulásától egészen elvezet napjainkig. A második világháborút követő évtizedek kulcsfontosságúak a stratégiai menedzsment elmélete és gyakorlata szempontjából. A rövid-és hosszútávú tervezés korszakától kezdve, a startégiai tervezésen és a BCG-mátrixon át eljutunk a kétezres évek elméleti alapjaihoz, amely azóta is új módszertanokkal és gondolatokkal bővül. Az elméleti részben kitérek a stratégia konkrétumaira is: a stratégia megalkotása, a cél és jövőkép tisztázása, valamint a stratégiai menedzsment összetett folyamatának részletezése mind alapul szolgálnak a dolgozat kutatási részében foglaltaknak. Az elemzések módszertanául az egyetemi évek során elsajátított analízisek és elemzések szolgálnak, ilyen például a SWOT, PESTEL, valamint Porter 5 erő modellje. Ezen módszerek segítségével a vállalat külső és belső tényezői, valamint az iparági és piaci tényezők kerülnek bemutatásra. A dolgozathoz segítséget nyújtott az ügyvezető igazgatóval, valamint az operációs csapat menedzserével készített interjúk anyaga is, melyek az analízisek és vizsgálatok elvégzésében, illetve eredményeiben játszanak kulcsszerepet. A vállalatról elmondható, hogy alapítása óta célja a növekedés, melyet a küldetésnyilatkozat is tükröz. Az exponenciális növekedés azonban lassabb ütemben halad az elvártnál, így a vezetőség egy új növekedési forma felé fordult, melynek köszönhetően megszületett az akvizíció. A kutatás fejezeteiben ezen akvizíció hatásaira is kitérek, illetve az előző évi pénzügyi beszámolókkal hátteret adok annak szükségességére is. A dolgozat záró fejezetében a Taxually stratégiai menedzsmentjét elemzem, végül javaslatokat fogalmazok meg a stratégia esetleges javításával kapcsolatban, melyek javíthatnak a belső működésen és segíthet a további növekedésben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hosszú távú növekedés, növekedés, startup, stratégiai menedzsment, SWOT-elemzés, Taxually
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:30
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet