Ember vs. robot: ki áll nyerésre? - Milyen változásokkal kell szembe néznie a 21. század vállalatának a kiválasztás területén a mesterséges intelligencia exponenciálisan növekvő térnyerésével? -

Oszvald Balázs Sándor (2023) Ember vs. robot: ki áll nyerésre? - Milyen változásokkal kell szembe néznie a 21. század vállalatának a kiválasztás területén a mesterséges intelligencia exponenciálisan növekvő térnyerésével? -. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Oszvald_Balázs_Sándor_HXGZT6.pdf] PDF
Oszvald_Balázs_Sándor_HXGZT6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Oszvald_Balázs_Sándor.pdf] PDF
BA_O_Oszvald_Balázs_Sándor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (234kB)
[thumbnail of Oszvald_Balázs_Sándor.pdf] PDF
Oszvald_Balázs_Sándor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (204kB)
[thumbnail of BA_B_OSZVALD_BALÁZS_SÁNDOR.pdf] PDF
BA_B_OSZVALD_BALÁZS_SÁNDOR.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (168kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy milyen hatással van a 21. századi vállalatok toborzás-kiválasztásirendszerére a mesterséges intelligencia fejlődése, egyáltalán napjainkan mi érzékelhető a toborzás területén, ezen technológiai fejlődésből. Alapvetően vállalkozásom az elejétől kezdve nehéznek bizonyult, hiszen a folyamatos fejlődés miatt, nem álltrendelkezésemre elegendő forrás minden esetben, emiatt a forrásgyűjtésem több utána járást igényelt. Dolgozatom első részében igyekeztem elméleti síkon megfogalmazni azt, hogy mitértünk mesterséges intelligencia alatt, illetve a toborzás és kiválasztás elméleti hátterét is felvázoltam, majd pedig az összefüggéseket is igyekeztem megkeresni a mesterséges intelligencia és a toborzás fogalma között.Dolgozatom második felében kvalitatív kutatás formájában, hat mélyinterjút készítettem olyan gyakorló toborzási szakemberekkel, akik hazai,főként közepes méretű vállalatoknál dolgoznak.Egy interjúalanyom volt, aki egy amerikai vállalat munkatársaként dolgozott. Interjúalanyaimatigyekeztem minél „színesebben” kiválasztani. Megszólaltattam pályakezdő fiatalt, 20 éve aHRterületén dolgozó középvezetőt, toborzási csapatvezetőt és természetesen toborzási specialistát is. Azért volt fontos számomra, hogy minél szélesebb körből válasszak interjúalanyokat, mert aztgondolom, hogy a zajló folyamatokról ezáltal hitelesebb képet tudtam bemutatni.Kutatásom eredményeként az fogalmazódott meg bennem, hogy jelenleg a toborzás és kiválasztás területén még nagyon kis mértékben van jelen a mesterséges intelligencia, de azokat a folyamatokat, amelyeket már sikerült egyes vállalatoknak automatizálni, nem tudnákelhanyagolni. Több interjúalanyom is arról számolt be, hogy a jövőben számos terv van arranézve, hogy a mesterséges intelligencia által biztosított rendszereket beépítsék saját szervezetükbe. Mindannyian megfogalmazták azt is, hogy az interjú folyamatának utolsó fázisaaz, amikor a „soft skillek” megítélésén van a sor, amelyhez mindenképpen szükség lesz belátható időn belül toborzási szakemberre és az MI hitelt érdemlően nem fogja tudni ellátni ezenfeladatokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, humán erőforrás menedzsment, kiválasztás, mesterséges intelligencia, toborzás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:29
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet