A mezőgazdasági ellenőrzések új iránya: a Terület Monitoring Rendszer

Mészáros Bálint (2023) A mezőgazdasági ellenőrzések új iránya: a Terület Monitoring Rendszer. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Terület Monitoring Rendszer.pdf] PDF
Terület Monitoring Rendszer.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (598kB)
[thumbnail of Velemeny.pdf] PDF
Velemeny.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (6MB)
[thumbnail of Mészáros_Bálint_belsőbírálat.pdf] PDF
Mészáros_Bálint_belsőbírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (374kB)

Absztrakt (kivonat)

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) egy új ellenőrzési eszköz, melynek segítségével a Magyar Államkincstár a Közös Agrárpolitika (KAP) területalapú támogatásai kapcsán kérelmezett mezőgazdasági parcellák állapotát követi nyomon annak érdekében, hogy a támogatások jogosultsági feltételeinek betartásáról meggyőződjön. Az új monitoring rendszer használatának célja a kérelmek pontosítása és így a kérelmezett összegek kifizetésének felgyorsítása. Korábban az ellenőrzés igénylések 5 %-ának véletlenszerű kiválasztásával helyszíni szemle során történt. Ez a megoldás idő- és költségigényes, emellett nem elég hatékony. 2023-tól a Sentinel műholdakra épülő eljárás során minden parcellát ellenőriznek. Ennek megvalósítását segítette elő az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség közös programja a Kopernikusz program. A projekt két legfontosabb műholdcsaládja a Sentinel-1 már 2015-től, a Sentinel-2 felvételei 2016-tól ingyenesek és szabadon hozzáférhetők mind az egyéni felhasználók, mind a kereskedelmi szolgáltatók számára. A program előnye korábbi műholdfelvételekkel szemben, hogy viszonylag nagy térbeli felbontású képeket biztosítanak nagy időbeli felbontással. A Sentinel alapú képelemzés, a nyílt adatok és nyílt kód alapján, megkönnyíti a területalapú kifizetések monitoring útján való ellenőrzését, csökkentve a helyszíni ellenőrzésekkel járó idő és anyagi terheket. A Területi monitoring rendszer fejlesztése folyamatos, működésének tapasztalatai és várható továbbfejlődéséről napjainkban zajlanak konferenciák.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Államkincstár, képelemzés, Közös Agrárpolitika, Sentinel műholdak, területalapú támogatás, Területi Monitoring Rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:29
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet