Generációs különbségek egy vállalat életében - Generációs különbségek vizsgálata a British Petrolnál

Krattinger Eszter Réka (2023) Generációs különbségek egy vállalat életében - Generációs különbségek vizsgálata a British Petrolnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Krattinger_Eszter_GANB5R.pdf] PDF
Krattinger_Eszter_GANB5R.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Krattinger_Eszter.pdf] PDF
BA_O_Krattinger_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (315kB)
[thumbnail of BA_B_Krattinger_Eszter.pdf] PDF
BA_B_Krattinger_Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_GM Krattinger Eszter.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_GM Krattinger Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (71kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témája a generációs különbségek egy vállalat éltében, ezen belül pedig vizsgálásra kerültek a generációs különbségek a British Petrolnál, személyes érintettség miatt. A téma fontossága elsőkörben az, hogy pályakezdőként elkerülhetetlen a különböző generációkkal való munkavégzés. Ezért a szakdolgozat leírja milyen előnyök és hátrányok születhetnek ebből, milyen megoldások és eszközök vannak arra, hogy több generáció együtt hatékonyan és könnyedén végezhesse munkáját. Az elméleti részben elsőkörben a generációs elméletek kerültek meghatározásra, valamint azok időrendi elhelyezése különböző földrajzi helyeken. Ezt követően a Magyarországon használt generációs felosztások jellemzése következett a mindennapi életben és vállalati környezetben is. Szakirodalmak alapján vizsgálatra kerültek a pozitívumok és negatívumok egy több generációs munkahelyen, valamint a konfliktusok kiváltó okai és lehetséges megoldásai, amik hasznosak lehetnek egy cég életében. Az elméleti rész után a kutatási rész következett. A szakdolgozaton belül primer kutatásként kvalitatív kutatási forma került használatra, a kutatási kérdés megválaszolásának pontossága érdekében. A kutatási kérdés pedig az alábbi: inkább pozitív vagy negatív hatása van annak, ha egy munkahelyen több generáció dolgozik együtt. A British Petrol vállalaton belül került sor az interjúkra. Kilenc interjú készült kilenc személlyel az X, Y és Z generációból egyaránt három személlyel, akik közül egy kérdezett mind a három generációban magasabb pozícióban helyezkedik el. Az interjú hét kérdésből állt össze, amik segítségével sikerült vizsgálni, hogy az interjúalanyok melyik generációval tudnak a leghatékonyabban dolgozni, kivel keletkezik több konfliktus vagy nézeteltérés, ezeket melyik generációval a legkönnyebb megoldani. A kérdések és a válaszok fontos elemei ismertetve lettek a szakdolgozatban, valamint minden kérdésre adott válasz ábrán is mellékelve lettek. Minden kérdésnél vizsgálva lett, hogy az azonos generációkból származó személyek milyen arányban adták ugyanazt a választ, valamint, hogy egy kérdésre milyen százalékban, melyik generációt emelte ki a kilenc interjúalany.Ezután következett a kutatási kérdés vizsgálata az interjúk alapján. A kvalitatív kutatás során az a következtetés született, minden generáció tudása és általános tulajdonsága elengedhetetlen egy cég életében és mindenki fontos szerepet tölt be az előrehaladás szempontjából. Ezzel szemben, ha a munka hatékonysága kerül fókuszba, akkor egyöntetűen mind a kilenc interjúalany az Y generációval dolgozna szívesen, mivel ők szakmailag és emberileg is tudnak azonosulni mind a saját mind pedig az X és Z generációval egyaránt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: generáció, generációk egy vállalatnál, generációs különbségek, munkahelyi konfliktusok, munkahelyi viszonyok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:28
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet