A Bergmann Könyvelő Iroda Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Previz Fanni (2023) A Bergmann Könyvelő Iroda Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Previz_Fanni_V03GDH.pdf] PDF
Previz_Fanni_V03GDH.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Previz Fanni.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Previz Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (335kB)
[thumbnail of BA_O_Previz_Fanni.pdf] PDF
BA_O_Previz_Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (199kB)
[thumbnail of PREVIZ FANNI.pdf] PDF
PREVIZ FANNI.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (181kB)
[thumbnail of BA_B_Previz_Fanni.pdf] PDF
BA_B_Previz_Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a Bergmann Könyvelő Iroda Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzését választottam a 2020-2022-es üzleti évekre vonatkozóan. A választásom azért erre a vállalkozásra esett, mivel munkámat jelenleg is itt végzem és emiatt nagyon közel áll hozzám. Az elemzésem elsősorban a vizsgált időszakra vonatkozó mérleg, eredménykimutatás és kiegészítő melléklet, illetve a számvitel szakirányon szerzett ismereteim alapján készült. Szakdolgozatom témája azért esett az éves beszámoló elemzésére, mert nélkülözhetetlennek tartom egy vállalkozás gazdálkodásának a részletes megvizsgálását a sikeres működés érdekében. A vállalkozás számviteli, pénzügyi, könyvvizsgálói, adótanácsadói, bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújt országszerte több, mint ezer vállalat számára. A Bergmann Irodát 1990-ben alapították, amely a folyamatos fejlődésének és bővülésének köszönhetően már a piacon egy előkelő pozíciót tölt be és egyike Magyarország meghatározó ügyviteli szolgáltató központjainak. Szakdolgozatom első részében részletesebben kifejtettem témám fontosságát és hasznosságát, valamint bemutattam a választott vállalkozás történetét, tevékenységeit, számviteli politikáját, saját fejlesztésű digitális rendszerét. Ezt követően röviden bemutattam, hogy a vállalkozásoknak milyen beszámolási kötelezettségük van az üzleti éveik zárásának során, valamint szemléltettem, hogy a Bergmann Irodának a meghatározott értékhatárok alapján éves beszámolót volt köteles készíteni. Az éves beszámolóból kiindulva előszőr a mérleg, tehát a vagyonelemek részletes elemzését vizsgáltam meg. A vagyoni helyzetet követően a vállalkozás pénzügyi helyzetét is részletesen megvizsgáltam, több év adatait összehasonlítva és megfigyelve az időszakok közti változásokat. Először hosszútávra az adósságállományra vonatkozóan, majd rövidtávra, likviditási mutatók segítségével elemeztem az érintett vállalkozás pénzügyi helyzetét. Szakdolgozatom végén a vállalkozás jövedelmezőségét és hatékonyságát vizsgáltam meg, különböző mutatókon keresztül, elemeztem az eredmény alakulását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, eredményesség, hatékonyság, jövedelmezőség, vagyon
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:27
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet