A pénzügyi kultúra vizsgálata a pénzügyi tudáson, viselkedésen és attitűdön keresztül.

Tar Krisztina (2023) A pénzügyi kultúra vizsgálata a pénzügyi tudáson, viselkedésen és attitűdön keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tar_Krisztina_A9U1ZG.pdf] PDF
Tar_Krisztina_A9U1ZG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Tar_Krisztina.pdf] PDF
BA_O_Tar_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (234kB)
[thumbnail of BA_B_Tar_Krisztina.pdf] PDF
BA_B_Tar_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Tar_szakdolgozat-biralat_2023december_LE.pdf] PDF
Tar_szakdolgozat-biralat_2023december_LE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (201kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁSA pénzügyi kultúra vizsgálata a pénzügyi tudáson, viselkedésen és attitűdön keresztül szakdolgozathoz. Szakdolgozatom a pénzügyi kultúra témáját járja körül. Azért is választottam ezt a témát, mert a saját pénzügyi tájékozottságomat mindig is fontosnak találtam és úgy vélem az egyik legfontosabb szempont a biztonságos anyagi helyzet megteremtéséhez a megfelelő pénzügyi tudás. A pénzügyi kultúra vizsgálata népszerű kutatási téma napjainkban, számos tanulmány foglalkozik vele, hogy különböző országok pénzügyi kultúrája hogyan fejlődik. A kutatások sorra hívják fel a figyelmet a hiányosságokra, ezért globálisan igyekeznek fejleszteni a lakosság pénzügyi ismereteit. A dolgozatom célja bemutatni Magyarország lakosságának milyen a pénzügyi tudása, mennyire jártasak ezen a területen. A célom eléréshez primer és szekunder kutatási módszert alkalmaztam. Kutatásom során elsősorban a pénzügyi kultúra fogalmát, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének lehetőségeit, a magyar lakosság, ezen belül is a fiatal korosztály pénzügyi kultúráját szeretném bemutatni. Vélemény szerint a pénzügyi tudatosság egyik legfontosabb eleme az ismeretek már fiatalkorban történő megismerése. Továbbá még szó lesz a hazai lakosság fizetési szokásairól a bankkártyás és a mobilfizetésről, valamint az adatvédelemről. Ismertetem a befektetési szokásokat és preferált eszközeit például a betétet, a részvényt, a kötvényt, a tartós befektetési számlát, a nyugdíjbiztosítást, a lakás-takarékpénztárat, illetve a befektetési alapot. Szekunder kutatásom során a szakdolgozatom témájához szorosan kapcsolódó könyveket, szaklapokat, folyóiratcikkeket, valamint egyéb internetes forrásokat tanulmányoztam és használtam fel. Primer kutatásom során egy kérdőívet készítettem a Google Űrlap segítségével, melyet ezt követően online töltettem ki. Az önkéntes és anonim kitöltésben 122 értékelhető kérdőív született. Az eredményeket Microsoft Excel segítségével elemeztem és értékeltem. Ezeket adolgozatomban különböző táblázatokkal és ábrákkal be is mutatom. Három hipotézist fogalmaztam meg, amelyek alakulását a kérdőíves kutatás eredményei alapján fogok bemutatni. Dolgozatomat végül összefoglalással zártam. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy az emberek jelentősebb hányada tájékozott a pénzügyeivel, az egyéneknek vannak pénzügyi céljai és sokan rendelkeznek megtakarítással is.Az iskolai pénzügyi nevelésnek és a család pénzügyekhez való hozzáállásának, példamutatásának nagyon fontos szerepe van a fiatal generáció pénzügyi edukációjában, hogy tudatos pénzügyi döntéseket hozhassanak majd felnőttként a pénzügyi tudás megszerzése révén.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), befektetés, gyakorlati oktatás, pénzügyi kultúra, viselkedés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:27
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet