Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különös tekintettel a számviteli teendőkre vonatkozóan

Urbán Matild (2023) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különös tekintettel a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of UNOHSE_záródolgozat_23.pdf] PDF
UNOHSE_záródolgozat_23.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (627kB)
[thumbnail of UNOHSE_zd-osszefoglalas_2023_foszk.pdf] PDF
UNOHSE_zd-osszefoglalas_2023_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (138kB)
[thumbnail of Urbán Matild_szakdolgozati bírálat.pdf] PDF
Urbán Matild_szakdolgozati bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat_Urbán Matild.pdf] PDF
Záródolgozat bírálat_Urbán Matild.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (254kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témájának az egyéni vállalkozások indításához szükséges előkészületi feladatokat és lényeges teendőket választottam. Az a tény motivált a témaválasztásom során, hogy a közvetlen környezetemben sok olyan személy is van, akinek rendelkezésre áll olyan tudás és képesség, hogy egyéni vállalkozóként kezdjen el tevékenykedni, viszont nem mer elindulni ezen az úton.Záródolgozatomban az egyéni vállalkozói formával foglalkoztam, annak bemutatásával, valamint azzal, hogy az indítással kapcsolatban milyen teendői vannak a vállalkozónak. Az indítási folyamat lépésein haladtam végig és mutattam be, hogy melyik pontnál ki a felelős szerv, mely platformon szükséges regisztrálni, valamint nyilatkozni, illetőleg, hogy szükséges-e szakmailag tapasztaltabb személy közreműködése. Az indítási folyamat bemutatása után a vállalkozó nyilvántartási kötelezettségeiről ejtettem szót és mutattam be a kötelező nyilvántartási formák típusait. Ezután a vállalkozó által választható adózási formákat mutattam be.Arra gondoltam, hogy a záródolgozatomat egy olyan céllal is hoznám létre, hogy egyfajta segédlet legyen azok számára, akik nem mernek fejest ugrani a vállalkozói életbe vagy esetleg szeretnének belevágni, csak nincsenek tisztában ennek a folyamatnak a lépéseivel. Igyekeztem a megírás közben minden lényeges információra kitérni, mely biztos alapot biztosít egy kezdő vállalkozónak az indulás során.Fontos elmondanom, hogy én kifejezetten ajánlom az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását minden olyan személynek, aki rendelkezik olyan piacképes és stabil tudással, melyre alapozható egy vállalkozás. Úgy gondolom, hogy ez a működési forma lehet akár tanulópénz, de akár egy ugródeszka is a jövőre nézve. Formája és beindítása egyszerű, szükség szerint szüneteltethető, alacsony költségei vannak, számos opció van az adózásra és ha kinövi a vállalkozó, akkor átalakulással lehet belőle például egyéni cég vagy akár korlátolt felelősségű tásaság is. Mellékállásként is optimális megoldás lehet, hiszen nem minden esetben szükséges főállású egyéni vállalkozónak lennie. Amennyiben viszont nem a várakozásainak megfelelően alakulnak a dolgai, egyszerűen megszüntethető.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, pénzügy, számvitel, vállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:27
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet