A Gyógyszertár Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése benchmarking segítségével

Márfi Mirtill (2023) A Gyógyszertár Kft. költség- és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése benchmarking segítségével. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Márfi_Mirtill_VUOVCY.pdf] PDF
Márfi_Mirtill_VUOVCY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. November 29..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási_kérelem_Márfi_Mirtill.pdf] PDF
Titkosítási_kérelem_Márfi_Mirtill.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (54kB)
[thumbnail of BA_O_Márfi_Mirtill.pdf] PDF
BA_O_Márfi_Mirtill.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. November 29..

Download (520kB)
[thumbnail of Márfi Mirtill.pdf] PDF
Márfi Mirtill.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (401kB)
[thumbnail of BA_B_Márfi_Mirtill.pdf] PDF
BA_B_Márfi_Mirtill.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (174kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozati témám kiválasztása során szerepet játszott az a tény, hogy egy olyan vállalatnál töltöttem a szakmai gyakorlatomat, ahol az ügyfélkör legnagyobb részben gyógyszertárakból áll. A gyakornoki munkám során az érdeklődésem egy olyan vállalat elemzésére fordult, amely kiemelkedő szerepet töltött be a járvány megfékezése, illetve védekezése ellen. Ezért a kutatómunkám folyamán részletesebben elemeztem az árbevétel és költségek alakulását. Az előbbi folyamatosan növekedett évente a vizsgált időszakban, amit főként a volumen változásnak köszönhető. Az árrés és az ELÁBÉ elemzését cikkcsoportonként bontottam meg. Megállapítottam, hogy bár a legtöbb árbevételt a vényköteles termékekből realizálta a gyógyszertár, de az OTC és az egyéb termékek esetében az árrés százaléka magasabb volt a vizsgált években, mint a receptköteles termékek estében. A gyógyszertár egy bevásárlóközpontban helyezkedik el, ahol az üzlethelyiséget béreli, ennek folyamatos növekedésével magyarázható legnagyobb arányban a teljes költsége emelkedése a vizsgált években. A vállalat a társasági adóról áttért a kisvállalati adó szerinti adózási módra, így az összehasonlíthatóság érdekében az utolsó két elemzésbe vont évre mind a két adót meghatároztam. Ennek eredményeképpen megállapítottam, hogy helyes döntés volt az új adózási formára való áttérés. A társaság munkavállalóival kapcsolatos költségeinek aránya az árbevételhez viszonyítva rendkívül jól alakult a vizsgált négy évben. A gyógyszertár erősségei közé sorolható, mivel a dolgozók összetételében nincs fluktuáció és támaszkodhat a megbízható és szakképzett munkaerőforrásra, akiket már régóta foglalkoztat. A versenytársak elemzését a benchmarking és a SWOT elemzés eszközeivel végeztem el. Az előbbi során két csoportot alakítottam ki. A nagyobb csoportban 154 patikával, a szűkebb csoportban 27 gyógyszertárral - akik szintén bevásárlóközpontokban folytatják a tevékenységüket - hasonlítottam össze az elemzett céget. Egyedül csak a hiány, illetve selejt aránya az eladott áruk beszerzési értékéhez viszonyítva kategóriában nem volt kiemelkedő helyen a vállalat egyik csoportban sem. Összességében viszont megállapítható, hogy a gyógyszertárak kevés hiány, illetve selejt aránnyal gazdálkodnak. A patika legnagyobb hátráltató tényezői közé sorolható a webshopokról történő rendelés lehetősége. Továbbá a vállalat közvetlen közelében találhatóak több bolt és drogéria, ahol megvásárolhatók olyan készítmények is, amelyeket a gyógyszertárak is forgalmaznak. A társaság olyan erőségekkel rendelkezik, amelyekre a későbbi évek során is támaszkodhat. A vállalat ezzel tisztában van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kihasználja az ebből származó előnyét a versenytársaihoz képest. A gyógyszertár képes volt a COVID-19 járvány által nyújtotta lehetőségeket kihasználni, mivel a vizsgált időszak során a társaság árbevétele folyamatosan növekedett az előző évhez képest.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Kőhegyi Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: benchmarking, cégelemzés, gyógyszertárak, kisvállalati adó, SWOT-elemzés, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:27
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet