Beszerzésmenedzsment módszerei konkrét alkalmazása a vállalati teljesítmény javítása

Páli Ákos (2023) Beszerzésmenedzsment módszerei konkrét alkalmazása a vállalati teljesítmény javítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Páli_Ákos_L0C201.pdf] PDF
Páli_Ákos_L0C201.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (918kB)
[thumbnail of 2023-12-05-16-00-51-343-00206B499136231205155629.pdf] PDF
2023-12-05-16-00-51-343-00206B499136231205155629.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (46kB)
[thumbnail of BA_O_Páli_Ákos.pdf] PDF
BA_O_Páli_Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 05..

Download (206kB)
[thumbnail of BA_B_Páli_Ákos.pdf] PDF
BA_B_Páli_Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (173kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_2023 december Páli Ákos.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_2023 december Páli Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (198kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom célja, hogy a titoktartási kötelezettségek által szabott keretek között feltárjam azokat a módszereket, stratégiákat és eszközöket, melyek lehetővé teszik a beszerzésmenedzsment folyamatainak hatékonyabbá tételét és segítenek a teljesítményt javítani a szervezeten belül. Olyan folyamatokat mutatok be, melyek a MOL Kategóriamenedzsment csapatában alkalmaznak a beszerzési eljárás során. Dolgozatomnak nem célja, a vállalat egyéb folyamatainak bemutatása, a gazdasági adatok felfedése, továbbá nem célja általános állításokat megfogalmazni a vállalat egészére vonatkozóan. Először a dolgozat szekunder kutatásában bemutatom a témával kapcsolatos definíciókat és eltérő értelmezéseket. Itt kitérek a nemzetközi és hazai szakirodalomban összegyűjtött szemléletekre. Ezután továbbhaladok a beszerzés vállalatokon belül betöltött szerepére és időrendben ismertetem az egyes meghatározó időszakokat. Ezt követően bemutatom, hogy a szakirodalom hogyan határozza meg a beszerzés célját és feladatait, milyen ellentmondások és egyetértések alakultak ki a szakkönyvek szerzőinek körében. A beszerzés feladatának részletezése során mélyebben írok a beszállítómenedzsment fontosságáról és elterjedt módszereket is bemutatok a témával kapcsolatban. Majd a beszerzési teljesítmény méréséről kialakult megközelítésekbe nyújtok betekintést és ismertetem, hogy milyen előnyökkel jár a folyamtok mérése. Ezután a Balanced Scorecard-ot mutatom be, mint elterjedt teljesítmény mérésére használt rendszert, illetve a vállalati környezetben gyakran használt mutatószámokat is ismertetek. A dolgozatom közepén a MOL Kiskereskedelem Kategóriamenedzsment csapatát mutatom be és letisztázom a kategóriamenedzsment fogalmát. Ezt követően a dolgozatom második felében a kvalitatív kutatásomat fogom bemutatni. Bővebben kifejtem, hogy miért a mélyinterjúk készítését választottam a népszerű kérdőíves kutatás helyett. Bemutatom a válaszadók körét és az interjúk során feltett 12 kérdés témakörét és felépítését, valamint az összegyűjtött információk elemzésének módszerét is. Majd a dolgozatomban ismertetem a primer kutatásom során beazonosított fontosabb témaköröket és a válaszadók álláspontját a témákkal kapcsolatban. Ezt követően a kialakult álláspontokat összevetem a szakirodalom nézőpontjával és felfedem az egyezőségeket és eltéréseket. Az ebből születő eredmények alapján kialakult következtetéseimet, kritikáimat és javaslataimat megosztom a dolgozatban és bemutatom, hogy azok milyen módon tudnák javítani a vállalat teljesítményét. Lezárásképpen összegzem a dolgozatom eredményeit.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fenyő Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Fülöp Sándor
Belső
óraadó tanár; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ABC-analízis, balanced scorecard, beszerzés, beszerzési stratégia, beszerzési tevékenység, Kraljic-mátrix, teljesítmény, teljesítmény optimalizálása, teljesítményelemzés, teljesítményértékelés, teljesítménymérés, teljesítménymérési rendszer, termékbeszerzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:27
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet