Controlling beszámolók rendszere és digitalizációs folyamatok egy vállalatcsoport működésében

Molnár Laura (2023) Controlling beszámolók rendszere és digitalizációs folyamatok egy vállalatcsoport működésében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Molnar_Laura_JSJQ4D.pdf] PDF
Molnar_Laura_JSJQ4D.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_0001.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_0001.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (260kB)
[thumbnail of BA_O_Molnár_Laura.pdf] PDF
BA_O_Molnár_Laura.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (203kB)
[thumbnail of BA_B_Molnar_Laura.pdf] PDF
BA_B_Molnar_Laura.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (4MB)
[thumbnail of Molnár Laura_bírálat_NK.pdf] PDF
Molnár Laura_bírálat_NK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (273kB)

Absztrakt (kivonat)

AbsztraktSzakdolgozatomban elemzem és részletesen bemutatom a controlling területen használatos beszámolókat, és azok rendszerét, megvizsgálom továbbá, hogy milyen digitalizációs törekvések figyelhetők meg különösen egy vállalatcsoporton belül a beszámolók rendszerében. Napjainkban, ahol a mesterséges intelligencia egyre inkább meghatározó szerepet játszik a mindennapi életben és a munkahelyeken, fontos felmérni, hogy mennyire lehet beilleszteni az új digitális lehetőségeket a munkafolyamatokba annak érdekében, hogy azok hatékonyabbá és pontosabbá váljanak. Kitűzött célom, hogy szakdolgozatom során feltárjam a controlling rendkívül sokoldalú és komplex szerepét egy vállalatcsoport életében, és hangsúlyozzam annak folyamatos fejlődési szükségességét. Fontosnak tartom megvizsgálni, hogyan befolyásolhatja ez a digitális forradalom a controlling szerepét és funkcióit.Napjainkban a digitalizáció során rengeteg lehetőség kínálkozik a folyamatok automatizálására, aminek természetesen a controlling területen is kiemelkedő szerepe lehet. Fontos tehát, hogy megvizsgáljuk ezeket a lehetőségeket, különös tekintettel azokra a technológiai eszközökre és rendszerekre, amelyek segíthetnek a kimutatások elkészítésében és beszámolók automatizálásában. Alap felvetésem, hogy a digitalizáció a controlling beszámolókra pozitív hatással van, a kimutatások pontosságát növelve és gyorsaságát elősegítve hatékonyabban tud funkcionálni a controlling, mivel a digitalizáció által egyre több folyamatot lehet automatizálni. Az automatizáció továbbá elősegíti, hogy a beszámolókhoz szükséges adatok feldolgozása és formázása hatékonyabb legyen. Valamint a digitalizált controlling rendszerek hatékonyabbá teszik a pénzügyi tervezési és elemzési folyamatokat. A digitalizáció egy teljesen új megvilágítást adhat a controlling beszámolók készítésében és úttörői lehetünk ennek a témának a gyakorlati szerepében.Szakdolgozatom célja, hogy egy konkrét vállalat működésében is bemutassam a gyakorlatban alkalmazott controlling riportok rendszerét, illetve a riportok digitalizációs fejlesztésére irányuló törekvéseket, és bizonyítsam, hogy a digitalizációs törekvések elősegítik a beszámolók hatékonyságát, pontosságát és gyorsaságát. Ezt a szakdolgozatom során egy multinacionális vállalatcsoport adatain és konkrét gyakorlatban alkalmazott riportjain keresztül fogom megtenni, azáltal, hogy azokon tartalmi elemzést végzek. Nagyon fontosnak tartom gyakorlati szemszögből is megvizsgálni a controlling célját, feladatkörét és elhelyezkedését, hiszen így még jobban megérthető a téma aktualitása és szerepe. A szakdolgozatomhoz olyan vállalati riportokat és folyamatokat fogok használni, amelyek, valósághűek és a vállalat valós működését tükrözik. A választott vállalatcsoport controlling folyamatain keresztül történő részletes vizsgálat segít megérteni, hogyan befolyásolja a digitalizáció a beszámolók hatékonyságát, pontosságát és gyorsaságát a gyakorlatban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagy Zsombor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controller, controlling, controllingrendszer, financial planning, financial reporting
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:26
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet