Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Petrikán Dóra (2023) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Petrikán_Dóra_XYN6KW.pdf] PDF
Petrikán_Dóra_XYN6KW.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Petrikán_Dóra.pdf] PDF
BA_O_Petrikán_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (417kB)
[thumbnail of BA_B_Petrikán_Dóra.pdf] PDF
BA_B_Petrikán_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (232kB)
[thumbnail of Petrikán Dóra_BSC_Bírálat és kérdés.pdf] PDF
Petrikán Dóra_BSC_Bírálat és kérdés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (243kB)

Absztrakt (kivonat)

Sikeres vállalkozás indításához elengedhetetlen, hogy tájékozottak legyenek a vállalkozók az egyéni vállalkozást érintő pénzügyi és számviteli jogszabályi környezettel, adózási formákkal. Célom szakdolgozatommal az, hogy segítsek mindenkinek, aki szeretne vállalkozóvá válni, de tanácstalan hol és hogyan kezdjen el utána járni az alapítás előtti számtalan teendőnek.Szakdolgozatomat azért is ebben a témában írtam meg, mert szeretnék másoknak, illetve saját magamnak is egy átfogó elemzést adni arról, mit jó tudni, mielőtt egyéni vállalkozást szeretne indítani bárki. Ahogy semmit sem, úgy vállalkozást vezetni sem csak előnyökkel járó tevékenység, ezért, hogy teljes képet kaphassunk egyéni vállalkozás megkezdése előtt, szeretném bemutatni az egyéni vállalkozás előnyeit és hátrányait is egyaránt. Továbbá szeretnék összehasonlítást adni a választható adózási formák között, hogy a mai jogszabályoknak megfelelően átlátható képet kapjon a leendő vállalkozó és ne saját kárán kelljen megtapasztalnia, melyik adózási forma éri meg gazdaságilag neki a legjobban és melyiket lehetséges választania. Dolgozatomban megvizsgáltam részletesen, hogy milyen adózási formát lehet választani, adott vállalkozónak és ahhoz milyen kötelezettségek párosulnak. Ennek megfelelően szó lesz részletesen a kisadózók tételes adózásáról, áfás adózásról, illetve az átalányadózási formáról is. Primer kutatásomban két hipotézisemre kerestem a választ. Első vizsgálatom arra irányult, hogy a 2022-es Kisadózók tételes adóváltoztatás milyen változásokat hozott az egyéni vállalkozók adózási formáját tekintve. Másodikként pedig arra kerestem a választ, hogy milyen arányban vannak jelen az egyéni vállalkozók körében a fő- és másodállású egyéni vállalkozók és mi a céljuk vállalkozásukkal jövőre tekintve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó, átalányadó, egyéni vállalkozás indítása, egyéni vállalkozók, KATA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jún. 28. 10:26
Utolsó módosítás: 2024. Jún. 28. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet