Az önköltség-számítási rendszer kialakítása és működtetése a számviteli rendszer egyéb elemeivel a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél

Fróna Júlia (2023) Az önköltség-számítási rendszer kialakítása és működtetése a számviteli rendszer egyéb elemeivel a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fróna Júlia_WJWQDB_Szakdolgozat.pdf] PDF
Fróna Júlia_WJWQDB_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítás_WJWQDB.pdf] PDF
titkosítás_WJWQDB.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (718kB)
[thumbnail of WJWQDB_osszefoglalo-sablon.pdf] PDF
WJWQDB_osszefoglalo-sablon.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. December 12..

Download (170kB)
[thumbnail of Fróna Júlia.pdf] PDF
Fróna Júlia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (309kB)
[thumbnail of FrónaJúlia_mester_Bírálat.pdf] PDF
FrónaJúlia_mester_Bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (318kB)

Absztrakt (kivonat)

Az önköltség számítás tárgyában íródott szakdolgozatom a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. példáján keresztül mutatja be a tárgykört és ahhoz kapcsolódó tevékenységeket. A valós gyakorlati példák segítik a téma szemléltetését. Az SSC jellegben végzett szolgáltatásnyújtás sajátosságai is megjelennek a dolgozatban. A törvényi ismertetéssel összhangban bemutatásra került az önköltség-számítási szabályzat és annak elemei. A vállalatot kiszolgáló informatikai programok bemutatása során ismertetésre került a SAP integrált vállalatirányítási rendszer és a vállalat által használatos egyéb programok és a felhasználásuk célja is. Az önköltségszámítás tevékenység típusonként került bemutatásra úgy, mint állandó jelleggel végzett tevékenységek, eseti megrendelések és projektek. Az állandó jelleggel végzett tevékenységek között a számviteli és adózási szolgáltatás önköltség-számítási gyakorlata került bemutatásra. A költségmegfigyelés során használatos kódok és a hozzájuk rendelt közvetlen és felosztott közvetett költségek is részletesen ismertetésre kerültek, kiemelve azok sajátosságait és a leggyakrabban előforduló költségek típusait. A folyamatmegfigyelés módszerét alkalmazva a költségek felmerülésétől kezdve történik meg azok meghatározásának és elszámolásának módszerének ismertetése. A vállalat által alkalmazott többlépcsős költséggyűjtési rendszer kapcsán hátrányként említhető, hogy az alkalmazott automatizált folyamat eseti jelleggel adatvesztéssel jár.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árképzési módszerek, költségelszámolások, költségfelosztás, önköltségszámítás, önköltségszámítási szabályzat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:12
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet