Folyamatmodellezés és optimalizálás a könyvvizsgálatban

Kovács Tamás (2023) Folyamatmodellezés és optimalizálás a könyvvizsgálatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács_Tamás_IMQHTY.pdf] PDF
Kovács_Tamás_IMQHTY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasikerelem_IMQHTY.pdf] PDF
Titkositasikerelem_IMQHTY.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (51kB)
[thumbnail of BA_O_Kovács_Tamás.pdf] PDF
BA_O_Kovács_Tamás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (154kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_kulso_konzuelnstol_KovacsTamas_reszere.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_kulso_konzuelnstol_KovacsTamas_reszere.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (170kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_KovácsTamás.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_KovácsTamás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (205kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a könyvvizsgálat folyamatfelmérése, modellezése és elemzése. A szakdolgozatom részletes áttekintést nyújt a könyvvizsgálat területéről, kifejti az alapvető fogalmakat, ismerteti a könyvvizsgálat célját, különböző fajtáit, valamint részletesen elemzi a folyamatát. Emellett részletes betekintést ad a magyarországi könyvvizsgálat történelmébe három kritikus időszakon keresztül: a szinte kezdetektől 1950-ig, 1950-től napjainkig, valamint a jelenlegi időszakban. Ezen átfogó megközelítés segít a könyvvizsgálat fejlődésének és változásainak megértésében, miközben a szakdolgozat részletes és széleskörű kitekintést nyújt a témakörről. A korábbi munkatapasztalatok alapján a folyamatmodellezés területén a BPMN (Buiness Process Modeling Notation) módszertanra helyezem a hangsúlyt. A szakdolgozatomban részletesen ismertetem a BPMN módszertan alapvető jellegzetességeit, valamint a folyamatmodellezés során alkalmazott "As-is" (jelenlegi állapot) és "To-be" (jövőbeli állapot) fogalmakat. Emellett kitérek a BPMN módszertanban gyakran használt objektumokra, mint például a pool, activity, sequence flow, és részletesen elemzem ezek szerepét és alkalmazását a modellezési folyamatokban. A szakdolgozatomban a folyamatmodellezés helyszínéül egy könyvvizsgálói céget választottam. Azonban fontos kiemelni, hogy a cég kifejezett kérésére az üzleti titkok és folyamatok bizalmas jellege miatt az elemzés és modellezés során teljes anonimitást és diszkréciót tartok szem előtt. A cégnév, valamint az azonosító információk szándékosan nem kerülnek említésre a dolgozatban annak érdekében, hogy a vállalat üzleti titkai és belső folyamatai védve legyenek. A könyvvizsgálói cég neve és az azonosító információk helyett általános kifejezéseket és jelzőket használok, megőrizve ezzel a vállalat anonimitását. A folyamatfelmérés a könyvvizsgálói cégnek egy speciális osztályára irányul, melynek célja a könyvvizsgálati folyamatok standardizálása és innovatív megoldásokkal való támogatása (könyvvizsgálati szoftverek). Az osztály több, nagyobb csoportra bontható. A vizsgált csoportok az előfeldolgozói csoport, a főfeldolgozói csoport és az audit csoport. A folyamatok felmérése, modellezése után megkezdődhetett az elemzés. Az elemzés során azonosíthatóak lettek azok a folyamatlépések, amelyek könnyen automatizálhatóak lehetnek (például alapvető adminisztrációs feladatok), és egyaránt azok a lépések, melyeknél mindenképp szükséges a humánerőforrás bevonása (például az ügyfél számviteli politikája nagyban eltér a megszokottól, ezért egyedi vizsgálati tervet szükséges kialakítani).

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bábás Csilla
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szabó Zsolt Antal
Belső
óraadó tanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Buiness Process Modeling Notation, folyamatfelmérés, folyamatmodellezés, könyvvizsgálat, könyvvizsgálat folyamata, optimalizálás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:11
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet