A Femtonics Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Knapcsek Brigitta (2023) A Femtonics Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Knapcsek_Brigitta_DQV7SZ.pdf] PDF
Knapcsek_Brigitta_DQV7SZ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (65kB)
[thumbnail of BA_O_Knapcsek Brigitta.pdf] PDF
BA_O_Knapcsek Brigitta.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 06..

Download (198kB)
[thumbnail of BA_B_Knapcsek_Brigitta.pdf] PDF
BA_B_Knapcsek_Brigitta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (171kB)
[thumbnail of knapcsek_brigitta_bírálat.pdf] PDF
knapcsek_brigitta_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzet bemutatásáról írom le a választott cégről, a beszámolói alapján. Az elemzésem célja az volt, hogy hogyan tudjuk megismerni egy társaság gazdasági helyzetét, és hogy lehet a felmerülő problémák kiküszöbölni, vagy éppen egy jó stratégiát folytatni. Első részben fontos megemlíteni a cég tevékenységét, valójában mivel is foglalkozik, mit termel és mit tud értékesíteni. Ehhez szükséges a szakirodalmi háttere, milyen kötelezettségei vannak a vállalkozásnak. Maga a beszámolót is a számviteli politikai szabályozza, külön számviteli politikája van a vállalkozásnak is. Ez alapján lehet egy olyan valós információt juttatni a külsős és belsős érdekeltek részére, ami alapján el lehet készíteni a beszámolót. Itt fontos megemlíteni, hogy több beszámoló formák léteznek, viszont a vállalkozás éves beszámolóra kötelezett. Az elemzéshez a mérleget, az eredménykimutatást és a kiegészítő melléklelet használtam, ami alapján lehet kimutatásokat készíteni. Első sorban a mérleg eszközök oldalát elemeztem, amiben külön kitértem a befektetett eszközök megoszlására, és a forgóeszközökre. A vállalkozás számára fontos a befektetett eszközök belül a tárgyi eszközök, mert nagyobb arányába ez teszi ki. A forgóeszközök megoszlásánál a vevők, illetve a készletek jelentenek nagyobb hangsúlyt a szakdolgozatomban. Az eszközök után áttérek a források kimutatására, ahol tudtam több mutatókat is kiszámítani, amivel elemeztem a vállalkozást. Fontos kiemelni, hogy nem csak belföldi értékesítés van a vállalatnál, hanem nemzetközi is, amivel egy jó piaci helyzetet mondhat magának a cég ezáltal. Igyekszik a vállalat úgy kihasználni ezt, hogy a tevékenységének a színvonala folyamat növekedjen a piaci pozícióján. Mivel egyedülálló tevékenységet folytat a vállalkozás, ezért versenytársak nem igazán vannak a piacon. Számos pályázatot nyert meg a cég, amivel szerencsének mondhatja magát, ami által több terméket tudott létrehozni, majd ezeket értékesíteni. Összességében fontos, hogy egy társaságnak legyenek elemzései, mivel a vezetés számára ez nélkülözhetetlen, és ezek alapján tudnak fontosa döntéseket hozni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Harmath Nikoletta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Veress Attila
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, elemzési feladatok, gazdaságelemzés, jövedelmezőség elemzése, pénzügy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:11
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet